• Головна
  • Проекти
  • Міжнародна конференція, присвячена питанням релігійної свободи, розпочалася в Києві...

Міжнародна конференція, присвячена питанням релігійної свободи, розпочалася в Києві

05.08.2010, 12:11
Міжнародна конференція, присвячена питанням релігійної свободи, розпочалася в Києві - фото 1
Сьогодні розпочалася XV Міжнародна релігієзнавча конференція, присвячена питанням релігійної свободи, під назвою «Свобода релігії і демократії: старі та нові виклики».

exklusiv.gifkonf.jpgСьогодні розпочалася XV Міжнародна релігієзнавча конференція, присвячена питанням релігійної свободи, під назвою «Свобода релігії і демократії: старі та нові виклики». Організаторами традиційно виступили: Відділ релігієзнавства Інституту філософії ім. Григорія Сковороди НАН України, Українська асоціація релігієзнавців та кілька міжнародних організацій.

Відкриваючи  конференцію, секретар Відділення історії, філософії та права НАН України академік Олексій Онищенко зазначив, що в ній беруть участь представники з 13 країн світу – від Владивостоку до штату Юти – більше ста осіб, третина з яких закордонні делегації.

Координатор Ради країн СНД та Балтії з питань теоретичного і практичного релігієзнавства д-р філос. наук Людмила Филипович пояснила, що у центрі уваги конференції проблеми релігійної свободи: співвідношення релігійної свободи та поглядів на неї різних конфесій; демократії та свободи релігії; глобалізація суспільного життя та проблема буття віросповідань; міжнародні правові норми; свобода релігії та практичні шляхи її реалізації.

«Досі в світі багато людей страждають через релігійні погляди і це не може не хвилювати релігійних лідерів, науковців, які займаються релігійними питаннями. Нам треба солідарно виступити проти тоталітарних тенденцій, які є в суспільстві», - зазначила  Л.Филипович. «Також важливо, що в конференції беруть участь російські науковці, для яких питання релігійної свободи та толерантності зараз гостро стоїть на порядку денному».  

На важливості релігійної свободи та терпимості наголосив проф. Коул Дюрем, директор Міжнародного центру права на релігієзнавства (США). «Сьогодні ми отримуємо щораз нові виклики дотримання релігійної свободи та толерантності, що впливає на наше щоденне життя, наприклад на рівень злочинності. І в суспільстві зростає розуміння важливості свободи для релігій», —— зазначав він. Коул Дюрен також презентував книгу про дотримання релігійної свободи у 45 країнах світу, в тому числі в Україні.

Конференція триватиме три дні і включатиме три пленарні і п’ять секційних занять. В рамках конференції заплановані відвідування різних храмів Києва – православних, католицьких, протестантських та вкритого в ці дні храму Церкви Ісуса Христа Останніх Днів.

Читайте також доповіді учасників конференції: