• Головна
  • Новини
  • В УПЦ КП вважають прийнятним провести День знань 1 вересня після 12-ї години дня...

В УПЦ КП вважають прийнятним провести День знань 1 вересня після 12-ї години дня

10.08.2013, 13:58
Відбулися консультації з Міносвіти.

У зв’язку з появою у низці ЗМІ інформації, яка не зовсім вірно відображає позицію Київського Патріархату відносно проведення в неділю, 1 вересня, Дня знань, Прес-центр Київського Патріархату повідомив наступне.

1. Ініціатива звернення до держави щодо можливого перенесення урочистих заходів з нагоди Дня знань з 1 вересня, яке цього року є недільним днем, на 2 вересня, не належить Київському Патріархату, а була в порядку пропозиції висловлена іншими християнськими Церквами України, які входять до Наради представників християнських Церков України. Від початку також не планувалося оприлюднення тексту звернення у ЗМІ.

2. Як конфесія, яка є черговою головуючою в Нараді представників християнських Церков України (не слід плутати з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, до якої входять християнські, мусульманські та юдейські релігійні організації, тоді як до Наради – лише християнські Церкви), Київський Патріархат підключився до процесу обговорення ініціативи, в принципі не заперечуючи її слушність.

3. На жаль у ЗМІ відбулося оприлюднення інформації про ініціативу ще до остаточного погодження щодо неї. У зв’язку з цим журналісти почали ставити питання голові Інформаційного управління Київської Патріархії архієпископу Євстратію (Зорі), який лише підтвердив згоду Київського Патріархату з тим, що для батьків і дітей, які є християнами, проведення заходів з нагоди Дня знань у той самий час, що і недільні богослужіння, створює незручності. Також він підтвердив наявність бажання у низки християнських Церков України звернутися з відповідним проханням до держави.

4. З цих відповідей журналістами було зроблено невірну інтерпретацію, нібито саме Київський Патріархат не лише має намір, а вже звернувся до Міністерства освіти України з проханням «перенести 1 вересня» – що повністю не відповідає дійсному стану речей.

5. Після консультацій було з’ясовано, що ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту» днем початку навчального року визначено 1 вересня, що не дозволяє без змін до законодавства перенести цю подію на іншу дату. Але Міністерство освіти буде рекомендувати визначити час проведення урочистих заходів з нагоди Дня знань у відповідності до побажань місцевих громад, як варіант – проводити їх після 12-ї години дня.

Враховуючи об’єктивну неможливість протягом часу, що лишається, внести зміни до законодавства України, Київський Патріархат вважає запропонований варіант розв’язання питання цілком прийнятним і правильним. Після повернення парламентарів до сесійної роботи відбудуться консультації із законодавцями з приводу можливості внесення змін до ст. 16 Закону України «Про загальну середню освіту», якими би на майбутнє порушене питання розв’язувалося остаточно.