• Головна
  • Новини
  • В Україні обговорюють можливість надати релігійним організаціям законне право засновувати загальноосвітні навчальні заклади...

В Україні обговорюють можливість надати релігійним організаціям законне право засновувати загальноосвітні навчальні заклади

17.02.2012, 10:57
За результатами обговорення учасники круглого столу ухвалили Резолюцію на підтримку зазначеного законопроекту, яку буде направлено на адресу профільних комітетів Верховної Ради України та керівників парламентських фракцій.

16 лютого 2012 року в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту України за ініціативи Громадської ради з питань співпраці з Церквами і релігійними організаціями відбувся круглий стіл на тему «Питання надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів» з метою громадського обговорення відповідного проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України (щодо заснування релігійними організаціями навчальних закладів)» (реєстр. № 9580).

Як повідомив РІСУ Юрій Решетніков, участь у круглому столі взяли народні депутати України – автори законопроекту, представник Президента України у Верховній Раді України Ю.Мірошниченко, представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Міністерства культури України, наукових і громадських інституцій.

Учасники круглого столу підтримали необхідність ухвалення відповідного законопроекту. На думку учасників круглого столу, надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів різних рівнів створить необхідні умови для реалізації конституційного права віруючих батьків на виховання своїх дітей відповідно до своїх власних релігійних переконань, дозволить зробити вагомий крок на шляху подальшої гармонізації державно-конфесійних відносин, остаточного подолання негативних наслідків тоталітарної політики колишнього Союзу РСР щодо релігії і церкви та відновлення порушених прав релігійних організацій. Під час круглого столу виступаючі неодноразово наголошували на тому, що про необхідність надати релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів зазначається як у зверненнях Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, так і у Щорічному Посланні Президента України В.Ф.Януковича до Верховної Ради України «Модернізація України – наш стратегічний вибір».   

За результатами обговорення учасники круглого столу ухвалили Резолюцію на підтримку зазначеного законопроекту, яку буде направлено на адресу профільних комітетів Верховної Ради України та керівників парламентських фракцій.

У резолюції наголошується: «Надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів різних рівнів не суперечило б конституційному принципу відокремлення релігійних організацій від держави, а школи – від церкви, оскільки б не порушувало відокремлення державної системи освіти від церкви. Цей висновок підтверджується і досвідом країн західної демократії».