• Головна
  • Новини
  • Навчальні програми з “Основ християнської етики” для 1–11 класів шкіл отримали гриф Міносвіти...

Навчальні програми з “Основ християнської етики” для 1–11 класів шкіл отримали гриф Міносвіти

06.09.2010, 13:44
Навчальні програми з “Основ християнської етики” для 1–11 класів шкіл отримали гриф Міносвіти - фото 1
Міністерство освіти і науки України ухвалило рішення рекомендувати для використання у загальноосвітніх навчальних закладах навчальну програму з курсу «Основи християнської етики» для 1-4 та 7-11 класів.

MON.jpgМіністерство освіти і науки України ухвалило рішення рекомендувати для використання у загальноосвітніх навчальних закладах навчальну програму з курсу «Основи християнської етики» для 1-4 та 7-11 класів, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Повний текст навчальної програми доступний для ознайомлення та використання на сайті ІРС.

«Основи християнської етики» поряд з іншими предметами духовно-морального спрямування викладаються у 5-6 класах українських шкіл ще з 2006 року. Проте лише нещодавно колектив авторів завершив підготовку програми цього курсу для учнів 1-4 та 7-11 класів. Ця робота велась за сприяння Громадської ради при Міносвіти з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями.

В результаті 13 липня 2010 року Міносвіти надало відповідний гриф навчальній програмі «Основи християнської етики для учнів 1-4, 7-11 класів» та рекомендувало її для використання у школах. Таким чином, на сьогодні усі класи загальноосвітніх навчальних закладів можуть на факультативній основі (за заявами батьків і за згоди учнів) вивчати цей предмет духовно-морального спрямування. 

Як зазначено у пояснювальній записці до програми, метою курсу «Основи християнської етики» є формування в учнів християнських моральних чеснот. Курс є дисципліною християнсько-світоглядного, культурного та освітньо-виховного спрямування, який вибудовується як фундамент буттєвих цінностей сучасної людини.

Автори програми окремо зауважують, що курс «Основи християнської етики» не є вченням віри, не включає в себе релігійних обрядів, не ставить за мету залучення до певної конфесії. Викладання предмету передбачає виховання в учнів поваги до свободи совісті, релігійних та світоглядних переконань інших людей; здатності до співжиття в полікультурному та поліконфесійному українському суспільстві.

Слід відзначити, що в Україні на факультативній основі також викладаються і інші предмети духовно-морального спрямування, зокрема «Основи ісламської культури», «Етика: духовні засади», «Християнська етика в українській культурі» та інші.