• Головна
  • Новини
  • УКУ збиратиме кошти на аспірантську стипендію пам’яті Героя Небесної сотні...

УКУ збиратиме кошти на аспірантську стипендію пам’яті Героя Небесної сотні

29.11.2019, 11:30
УКУ збиратиме кошти на аспірантську стипендію пам’яті Героя Небесної сотні - фото 1

Другий рік поспіль Україна долучається до відомої у всьому світі ініціативи Giving Tuesday (Щедрий вівторок), коли мільйони людей у понад 154 країнах світу влаштовують акції на користь благодійних організацій, розповідають про це в соціальних мережах із закликом робити добрі справи.

Другий рік поспіль Україна долучається до відомої у всьому світі ініціативи Giving Tuesday (Щедрий вівторок), коли мільйони людей у понад 154 країнах світу влаштовують акції на користь благодійних організацій, розповідають про це в соціальних мережах із закликом робити добрі справи.

Цьогоріч 3 грудня в рамках глобального руху Giving Tuesday знову відбудеться святкування Всеукраїнського дня добрих справ, до якого долучиться і Український католицький університет.

Цього дня в університеті збиратимуть кошти у Докторський фонд для щорічної аспірантської стипендії імені Героя Небесної сотні, Героя України Богдана Сольчаника.

На пам’ять про свого викладача Український католицький університет в 2016 році заснував першу в університеті стипендію для навчання на докторській програмі УКУ. Докторська стипендія імені Богдана Сольчаника щороку присвоюється найкращому аспірантові, який демонструє високі академічні результати, має опубліковані чи прийняті до друку наукові статті в авторитетних українських і закордонних виданнях, веде активне публічне наукове і громадське життя. Перевага надається аспірантам, які застосовують у дисертаційному дослідженні міждисциплінарний підхід.

За рішенням Вченої ради, першим лауреатом стипендії імені Богдана Сольчаника став Іван Альмес (Львівщина), аспірант другого року навчання докторської програми з історії. Тема дисертаційного дослідження Івана Альмеса «Книга в соціокультурному просторі чернечих спільнот Львівської єпархії XVII-XVIII ст.».

У 2017 р. лауреатом стипендії стала Неллі Холтобіна, аспірантка кафедри Світової історії нового і новітнього часу. Тема дисертаційного дослідження Неллі Холтобіної (Харків) «Англійський дискурс про Росію початку 19 століття: подорожі Едварда Деніела Кларка та Томаса Роберта Вільсона».

Лауреатом стипендії імені Богдана Сольчаника у 2018 р. став аспірант Михайло Мартиненко (Київ). Тема його дисертаційного дослідження «Політика пам’яті про Голокост у радянському Львові (1944–1991)». У 2019 році таку стипендію отримав аспірант кафедри Нової та новітньої історії України Руслан Чікалін (Донецьк). Тема дослідження: «Хмельниччина в Руському воєводстві: економічні, соціокультурні та політичні наслідки козацько-татарського походу 1648-1649 років».

Довідка: Богдан Сольчаник – молодий поет, науковець і викладач УКУ, який загинув від кулі снайпера на Майдані Незалежності в Києві 20 лютого 2014 року під час Революції гідності. Богдан готувався до захисту дисертації на тему «Виборчі практики в малому західноукраїнському місті 1965–2006 роки». З перших днів Євромайдану Богдан Сольчаник був у числі тих активістів, які в мирний спосіб відстоювали своє право на гідність і протестували проти режиму Януковича.

Відомий український історик, професор УКУ Ярослав Грицак охарактеризував Богдана так: «Ми можемо зараз собі тільки уявляти, як далеко би він пішов у своїй науковій кар’єрі. Іноземним вченим довелося б вивчати напам’ять його прізвище, щоб вимовляти його без помилок на міжнародних наукових конференціях. Його список публікацій був би довгим і багатим на важливі праці. Він мав би влаштоване життя і заслужене визнання. Всього цього уже ніколи не станеться. Куля обірвала його життя».