• Головна
  • Новини
  • Львів'янка пожертвувала ₴100 тис. на реставрацію фресок Гарнізонного храму...

Львів'янка пожертвувала ₴100 тис. на реставрацію фресок Гарнізонного храму

11.02.2018, 09:43
Львів'янка пожертвувала ₴100 тис. на реставрацію фресок Гарнізонного храму - фото 1
Львів'янка пожертвувала 100 тис. грн на реставрацію фресок Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. Пожертву вона присвятила свому сину, який відвідував цей храм до своєї трагічної загибелі. Про це повідомляє Zaхіd net.

Львів'янка пожертвувала 100 тис. грн на реставрацію фресок Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. Пожертву вона присвятила свому сину, який відвідував цей храм до своєї трагічної загибелі. Про це повідомляє Zaхіd net.

«В пам’ять про свого сина Олександра Врабеля матір пожертвувала 100 тис. грн. на реставрацію фресок Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Львівської архиєпархії УГКЦ», – повідомив у Facebook настоятель храму отець Степан Сус.

За інформацією отця Степана Суса, 44-річний львів'янин Олександр Врабель трагічно загинув у вересні 2013 року у Канаді. Він постійно відвідував Гарнізонний храм з моменту його відкриття та мріяв про відновлення його фресок. Похований Олександр Варбель на Личаківському кладовищі у Львові.

Нагадаємо, у Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла триває реставрація стінопису. У грудні минулого року відреставрували майже 300 м2 площі склепіння храму, а зараз переходять до відновлення фресок Франциска Екштайна (1739-1743 рр.). Реставрація охопить понад 1000 м² площі стінопису і, за планами, триватиме до 2022 року.

Довідка: Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, відомий також як костел Єзуїтів, збудований у стилі раннього бароко на початку XVII ст. Перший камінь для будівництва був закладений 31 липня 1610 року. Будівництво тривало впродовж 20 років. У свій час храм мав найвищу вежу в місті. Тепер ця вежа нижча, бо з міркувань безпеки була трохи розібрана. Стінопис храму з 18 століття, зроблений батьком і сином Екштейнами. Це єдиний стінопис у місті Львові цих митців. У 1946 році за вказівкою радянської влади храм зачинили й облаштували у ньому сховище книг. 8 липня 2010 року Львівська міська Рада передала храм у власність Курії Львівської Архиєпархії Української Греко-Католицької Церкви. З огляду на те, що у певний період історії храм виконував функцію гарнізонного храму міста, його передали під опіку Центру Військового Капеланства Курії Львівської Архиєпархії. Урочисте відкриття та освячення храму відбулось у 20-ту річницю створення Української армії 6 грудня 2011 року за участі Архиєпископа і Митрополита Львівського Ігоря (Возьняка).