• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ стартувала програма з розвитку соціального служіння...

В УГКЦ стартувала програма з розвитку соціального служіння

10.02.2018, 18:24
В УГКЦ стартувала програма з розвитку соціального служіння - фото 1
Розвивати соціальне служіння та якісну співпрацю протягом кількох місяців будуть у 20 парафіяльних громадах Української Греко-Католицької Церкви – завдяки модульній навчальній програмі «Студії живої парафії», що стартувала 5 лютого.

«Активізація соціального служіння – це і активізація розвитку церковних громад, – ділиться керівник Відділу соціальних питань Патріаршої курії УГКЦ о. Андрій Нагірняк. – А якщо у парафії є спроможність та бажання, то вона зможе вийти на рівень проектної діяльності, аби розвиватись більше та ширше у співпраці».

Соціальні-студії.gif

«Студії живої парафії» планують охопити 20 парафіяльних громад УГКЦ, які будуть представлені двома особами – священиком та активним вірянином. Навчання буде тривати протягом 5 місяців за наставництвом фахівців, які мають великий досвід у реалізації соціальних проектів. Туди також входять обмінні поїздки до релігійних та громадських організацій. Головні напрями навчання – це плекання духа жертовності та соціальної відповідальності, розвиток служіння та інституційний і професійний розвиток місцевої громади.

Ті ж учасники (усього 10 команд), які відчуватимуть потенціал до більших справ, матимуть можливість отримати міні-грант на реалізації власних ідей. Це відбудеться завдяки Львівській освітній фундації, з якою представники Карітасу України працюють уже більше 5 років. Оскільки організатори бачать проблему в тому, що релігійні організації не вміють адмініструвати проектну діяльність, деякі отримають підтримку своїх ініціатив, які також можуть стосуватись родин та дітей, що потрапили у складні життєві обставини.

За 2018-2019 роки проект передбачає участь 40 парафіяльних громад, хоча є лише частиною більш загальної програми Карітасу «Підвищення рівня соціальної відповідальності парафій та їх участі в житті громад на місцевому рівні», що втілюється у рамках прийнятої Стратегії розвитку соціального служіння Синодом єпископів УГКЦ у 2016 році. Протягом трьох років ініціатори стратегії сподіваються попрацювати з 375 парафіями, куди будуть приїжджати 2-3 спеціалісти, аби допомогти у розвитку на місці. Організатори певні, що подібна мотивація та практичні знання від спеціалістів з соціальних проектів допоможуть надати впевненості та рішучості активним християнам.