• Головна
  • Новини
  • Узимку вимушені переселенці отримають від Папи допомогу на 5 мільйонів євро...

Узимку вимушені переселенці отримають від Папи допомогу на 5 мільйонів євро

22.12.2017, 11:58
У період з грудня 2017 року по березень 2018 року вимушеним переселенцям в Україні буде надано гуманітарну допомогу на загальну суму близько 5 мільйонів євро.

У період з грудня 2017 року по березень 2018 року вимушеним переселенцям в Україні буде надано гуманітарну допомогу на загальну суму близько 5 мільйонів євро.

Про це "Обозревателю" розповів глава технічного секретаріату акції "Папа для України", єпископ Римо-Католицької Церкви в Україні Едуард Кава.

Він нагадав про те, що в квітні 2016 року за ініціативою Папи Римського Франциска в Європі пройшов збір коштів для громадян України, що постраждали внаслідок конфлікту на сході країни, незалежно від їхньої релігійної приналежності або політичних переконань. Сам понтифік пожертвував на ці цілі з особистого фонду 5 мільйонів євро.

Загальна сума допомоги склала 16 мільйонів євро.

За словами єпископа, за час акції, офіційний старт якої був даний в червні того ж року під час візиту в Україну Державного секретаря Ватикану П'єтро Пароліна, "повністю реалізовані і розраховані" 7 мільйонів євро.

"Наступні 5 мільйонів - в процесі реалізації, вони вже розподілені", - розповів Едуард Кава.

За його словами, ці кошти призначені для надання "конкретної допомоги" вимушеним переселенцям із зони бойових дій на сході України. Єпископ уточнив: "Перш за все, йдеться про людей, які живуть поблизу лінії розмежування, а також в сусідніх областях - в Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Луганській та Донецькій. Крім того, велика кількість переселенців проживає в Київській області", - додав він.

"В основному це зимові проекти - опалювальні, медичні та продуктові. Всі вони повинні бути реалізовані до 1 квітня 2018 року", - уточнив глава Технічного комітету.

Він також додав, що в даний час вирішується питання про доставку гуманітарної допомоги на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, де "дуже складна ситуація, особливо у людей похилого віку".

Як повідомив Едуард Кава, в розробці стратегії бере участь не лише комітет акції "Папа для України", а й посольство Святого Престолу (Ватикану) в Україні та особисто Апостольський нунцій в Україні (посол Ватикану) архиєпископ Клаудіо Гуджеротті.

У березні поточного року завершився перший етап акції "Папа для України". В рамках тієї ж акції жителі 36 населених пунктів "сірої зони" отримали "овочеву" допомогу. У грудні поточного року вимушені переселенці, які проживають в місті Харкові і в Харківській області, отримають допомогу в розмірі близько 500 тисяч євро.