• Головна
  • Новини
  • Російська зарубіжна Церква проведе збір допомоги для Святогірської лаври...

Російська зарубіжна Церква проведе збір допомоги для Святогірської лаври

12.09.2016, 11:28
Російська зарубіжна Церква проведе збір допомоги для Святогірської лаври - фото 1
Митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський Іларіон закликав віруючих Російської зарубіжної Церкви організувати збір допомоги для Святогірської лаври, розташованої в Донецькій області України.

Митрополит Східно-Американський і Нью-Йоркський Іларіон закликав віруючих Російської зарубіжної Церкви організувати збір допомоги для Святогірської лаври, розташованої в Донецькій області України.

Святогірська лавра

"Закликаю вас посилити ваші молитви за мир на багатостраждальній українській землі, надати посильну допомогу і провести в період до кінця жовтня збір пожертв на користь Свято-Успенської Святогірської лаври, що стала домом для численних біженців", - йдеться у зверненні митрополита до віруючих, опублікованому на сайті Російської зарубіжної Церкви, повідомляє Інтерфакс-релігія.

Як зазначив першоєрарх, Святогірська обитель, яка є "духовним серцем сходу України", тепер стала ще й "центром милосердя всього Донбасу".

"Як тільки почалися бойові дії, з благословення намісника обителі митрополита Арсенія Святогірська лавра стала приймати мирних жителів, життя яких загрожувала небезпека. Паломницький готель віддали під житло вимушеним переселенцям. У розпал бойових дій в лаврі проживало до 1000 біженців, багато хто з яких безкоштовно харчувалися в лаврі ", - сказано в зверненні.

Митрополит повідомив, що зараз на постійному утриманні лаври знаходиться 200 осіб: діти зі своїми матерями, літні, інваліди, яким або нікуди повернутися, оскільки їх житло зруйноване, або вдома ще небезпечно перебувати через бойові дій.

"Багато хто вже майже два роки живуть в лаврі. На початку військового конфлікту в Святогірську лавру йшли хороші пожертвування: фінансові, продуктами, речами, - а зараз допомогу надають вкрай рідко", - констатував він.

Нагадаємо, що адресу Святогірської лаври неодноразово висувалися звинувачення у співпраці з терористами. Зокрема, колишній мер Слав’янська Неля Штепа на суді заявила, що в обителі переховувалися 250 озброєних козаків, які готувалися воювати проти України. Лавра таким чином, за її словами, стала базою для бойовиків, проте Гіркін вирішив не захоплювати Святогірськ, оскільки духовенство остерігалися ударів по монастирю з боку Збройних сил України.