Львівські церкви опікуватимуться дітьми з інтернатів

28.01.2016, 10:42
За ініціативи Львівської міської ради та комісії УГКЦ у справах дітей у Львові почала діяти нова програма опіки над дітьми-сиротами «Одна церква – одна дитина». Відтепер частиною дітей, що перебувають у школах-інтернатах, опікуватимуться прихожани церков.

За ініціативи Львівської міської ради та комісії УГКЦ у справах дітей у Львові почала діяти нова програма опіки над дітьми-сиротами «Одна церква – одна дитина». Відтепер частиною дітей, що перебувають у школах-інтернатах, опікуватимуться прихожани церков.

Як пояснив ZAXID.NET Ростислав Тимків, начальник відділу у справах дітей ЛМР, суть програми полягає в наступному: одна церква бере під опіку одну дитину зі школи-інтернату. Серед небайдужих парафіян формується «робоча група», для яких міська рада проводить спеціальні тренінги про те, як правильно поводитись з дітьми, які позбавлені батьківської опіки. З робочої групи визначається 2-3 людини, які безпосередньо контактують з дитиною.

«Ми акцентуємо на тому, що фінансова допомога не є пріоритетом. Важливо визначити проблеми і потреби дитини, які робоча група доноситиме через священика до всієї церкви. Можливо, дитині буде потрібна допомога з навчанням чи у підготовці до ЗНО – то хтось з прихожан міг би допомогти з репетиторством, наприклад», - пояснив Ростислав Тимків.

Ця програма зорієнтована на дітей віком від 14 років. Під такою опікою дитина перебуватиме до свого повноліття.

Зараз у відділі у справах дітей Львівської міської ради на обліку перебуває 570 дітей-сиріт зі Львова. 91% з них влаштовані у сімейні форми виховання, а 41 дитина перебуває у інтернатних закладах. За словами Ростислава Тимківа, у Львові є понад 120 церков різних конфесій, які відділ у справах дітей хотів би залучити для допомоги дітям. Відповідно, за умови, якщо церкви висловлять своє бажання взяти участь в такій програмі, всі діти зможуть отримати відповідну допомогу.

Перша церква, що вже зголосилась взяти участь у програмі, є Гарнізонний храм Петра і Павла. Її підопічним стане хлопець, що зараз перебуває на обліку у Франківському районі. Другою церквою може стати церква Матері Божої Неустанної Помочі (колишній костел Марії Сніжної).