• Головна
  • Новини
  • Засновник спільнот «Лярш» і «Віра і Світло» – Жан Ваньє нагороджений цьогорічною премією Темплтона...

Засновник спільнот «Лярш» і «Віра і Світло» – Жан Ваньє нагороджений цьогорічною премією Темплтона

28.05.2015, 14:28
Засновник спільнот «Лярш» і «Віра і Світло» – Жан Ваньє нагороджений цьогорічною премією Темплтона - фото 1
Жан Ваньє, засновник Ляршу, Міжнародної Федерації Спільнот, в яких люди з розумовою неповносправністю і без неї живуть і працюють разом, нагороджений цьогорічною премією Темплтона.

Жан_Ваньє.jpgЖан Ваньє, засновник Ляршу, Міжнародної Федерації Спільнот, в яких люди з розумовою неповносправністю і без неї живуть і працюють разом, нагороджений цьогорічною премією Темплтона. Цю нагороду Жан Ваньє отримав за інноваційне відкриття важливої ролі вразливих людей у створенні більш справедливого, відкритого і гуманного суспільства. Про це РІСУ повідомила Лілія Дурняк, координатор зовнішніх зв’язків спільноти «Лярш-Ковчег».

Перша спільнота Ляршу зародилась тихо і скромно на півночі Франції, в 1964 році, коли Жан Ваньє запросив двох чоловіків з розумовою неповносправністю розділяти з ним життя в спільноті в дусі Євангелія. А зараз це Міжнародна Федерація Ляршу, що складається з 147 спільнот, що працюють в 37 країнах світу і більше 1500 спільнот «Віра і Світло», що знаходяться в 82 країнах, які також закликають до солідарності між людьми з неповносправністю і без неї. В Україні єдина спільнота Ляршу – «Лярш-Ковчег» є у Львові, а спільнот «Віра і Світло» є 32 в більш ніж 13 містах України.

"Давайте зустрінемось незважаючи на відмінності - інтелектуальні, культурні, національні, расові чи релігійні" – це запрошення, яким Жан Ваньє звернувся 18 травня в Лондоні до учасників церемонії вручення премії, на якій були присутні найбільш видатні релігійні лідери організацій з Великобританії.

спільнота.jpg

Темплтонівською премією, щороку, нагороджують живу людину, яка зробила винятковий внесок в утвердження духовних вимірів життя через усвідомлення, відкриття чи практичну роботу. Заснована в 1972 році світовим інвестором та філантропом Джоном Темплтоном, нагорода служить в якості благодійного каталізатора для відкриттів, пов’язаних з головними питаннями мети людського життя і правдивої реальності. Грошова цінність нагороди перевищує Нобелівську премію, щоб підкреслити віру Темплтона в те, що цінність відкриттів, які описують духовні питання може бути значно важливішою за відкриття людства в інших сферах.

86-річний Жан Ваньє, приєднався до групи видатних 44-ох отримувачів премії, серед яких такі видатні особистості, як Мати Тереза з Калькутти, архиєпископ Десмонд Туту, Далай Лама та інші.