В Одесі триває тренінг для релігійних та громадських організацій щодо координації боротьби з ВІЛ/СНІД

В Одесі триває тренінг для релігійних та громадських організацій щодо координації боротьби з ВІЛ/СНІД - фото 1
В Одесі 12 травня розпочався тренінг, який покликаний скоординувати релігійні та інші громади у боротьбі з проблемою ВІЛ/СНІД. Православні, протестанти, мусульмани та представники інших релігійних спільнот поєднались з громадськими активістами та спеціалістами, щоб зрозуміти, як можна разом подолати та попередити поширення даної проблеми.

Організатором виступила Всеукраїнська мережа “ЛЖВ” (Люди, що живуть з ВІЛ) в партнерсті з ГО “Elios-Милість”. Захід реалізується в рамках проекту від USAID «Покращення послуг у сфері ВІЛ/СНІД серед представників груп найвищого ризику в Україні», який впроваджується в Україні міжнародною організацією Пакт (Pact) у партнерстві з Фемілі Хелс Інтернешнл (FHI360).

Протягом чотирьох днів учасники з Херсону, Миколаєва, Києва та Одеси вирішуватимуть практичні питання та шукатимуть точки перетину у своїй щоденній праці.

“Бували випадки, коли до священика приходила сімейна пара, в якій один з партнерів був хворий на ВІЛ. Тоді служитель порадив їм розлучитись. Хоча, насправді, навіть в такій ситуації є шанс не лише зберегти родину, а й народити здорових дітей. Є поодинокі випадки, коли людина перехворіла на ВІЛ, гепатит, туберкульоз, але має здорову сім’ю та трьох дітей”, – підкреслив священик Сергій Дмитрієв.

Як зазначали учасники, що навіть у сфері соціального служіння проблема ВІЛ лишається за кадром, хоча соціально-небезпечні хвороби стосуються кожного. Наразі зростають ризики розповсюдження гепатиту та венеричних хвороб і серед військовослужбовців.

“Протягом п’яти років ми адвокатували усиновлення сиріт з позитивним статусом ВІЛ. Тоді нам вдалось знайти родину для більше як 100 дітлахів і майже всі батьки були представниками релігійних громад… Подібні люди щодня стикаються з неприйняттям. Тому нам важливо тримати низький поріг, приймати їх без будь-якої оцінки та не чекати на результати, а просто надавати допомогу”, – підсумувала тренер Катерина Панделі.

Одеський семінар, як повідомляє сайт Синодального відділу соціального служіння УПЦ КП, став продовженням наради стосовно проблематики ВІЛ/СНІДу за участі представників ГО і Всеукраїнської ради церков та релігійних організацій.