• Головна
  • Новини
  • Патріарх Святослав закликав людей достатку під час посту подбати про потребуючих...

Патріарх Святослав закликав людей достатку під час посту подбати про потребуючих

22.03.2013, 11:45
Патріарх Святослав закликав людей достатку під час посту подбати про потребуючих - фото 1

«Закликаю вас під час Великого посту звернути особливу увагу на потреби людей у нашій країні, де існує провалля між багатими й бідними, де вечеря вдвох у престижному ресторані дорівнює місячному бюджетові сім’ї пенсіонерів, а автомобіль преміум-класу – вартості квартири для кількох безпритульних», – пише у Пастирському посланні на Великий піст Глава УГКЦ.

Святослав.jpg«Закликаю вас під час Великого посту звернути особливу увагу на потреби людей у нашій країні, де існує провалля між багатими й бідними, де вечеря вдвох у престижному ресторані дорівнює місячному бюджетові сім’ї пенсіонерів, а автомобіль преміум-класу – вартості квартири для кількох безпритульних. Адже милостиня є необхідною умовою справжнього посту», – пише у Пастирському посланні до вірних на Великий піст Блаженніший Святослав (Шевчук), Глава УГКЦ, зазначаючи, що до діл милосердя і милостині покликані всі християни, незалежно від своїх статків.

На його переконання, багаті люди в бідних країнах несуть особливу відповідальність і унікальну нагоду – малою пожертвою зробити велике діло, допомогти іншому змінити своє життя. «Варто пам’ятати, що благодійність – це не лише грошові пожертви, а й присвячення іншим свого часу, уваги та ділення знаннями. Таким чином ми наближаємося до самого Творця», - пише Блаженніший Святослав. Церква вчить, що багатство – це Божий дар, який є засобом для служіння, і воно може стати знаряддям на шляху до спасіння, якщо не є метою, а засобом. Багатство  має цінність тоді, коли воно допомагає його власникові зростати духовно. Та водночас володіння багатством може бути небезпечним, як, зрештою, кожне рішення людини.

На думку Предстоятеля УГКЦ, матеріальні блага є відносними і другорядними, проте, щоб спатися не обов’язково бути бідним: «Хтось може подумати, що Господь засуджує багатство і прославляє бідність. Убогі не менше за багатих потребують Бога, щоб спастися. Можливо, вони лише менше схильні покладатися на матеріальний добробут для осягнення свого щастя».

За словами Верховного Архиєпископа УГКЦ, земний достаток є покликанням до відповідальності за ближнього: «Багатство вимагає відповідальності за те, щоб правильно розпоряджатися ним на благо інших, щоб служити їм, ділитися скарбами, які дарував Господь Бог». Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.