Стартувала акція «Різдвяна свічка» (оновлено)

28.11.2012, 14:25

З початком Різдвяного посту в Україні старувала акція Благодійного фонду «Карітас» «Різдвяна свічка». Зібрані кошти підуть на допомогу дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, ВІЛ-інфікованим, неповносправним, а також з багатодітних та неблагополучних родин, інформує «Новий погляд».

З початком Різдвяного посту в Україні старувала акція Благодійного фонду «Карітас» «Різдвяна свічка». Зібрані кошти підуть на допомогу дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, ВІЛ-інфікованим, неповносправним, а також з багатодітних та неблагополучних родин, інформує «Новий погляд».

Благодійна акція «Різдвяна свічка» відбувається в Україні щороку протягом останніх 8 років. Різдвяні свічки виготовляються руками людей з особливими потребами. З початком Різдвяного посту такі свічки розповсюджуються насамперед через церковні громади в Україні і за кордоном, також через партнерські організації, спільноти і серед усіх бажаючих жертводавців. Торік вдалось розповсюдити 125 тис. свічок.

Ціль акції "Різдвяна свічка" ─ донести дітям звістку, що Бог і оточуючі люди люблять їх, що вони не покинуті і незабуті і до них висловлюють особливу увагу і піклування про їх майбутнє. Кожна запалена різдвяна свічка – особистий внесок в опіку соціально незахищеними дітьми. 

Щороку завдяки зібраним коштам потребуючі діти можуть брати участь в літніх оздоровчих таборах, відвідувати пізнавальні екскурсії, долучатись до роботи навчальних груп, творчих гуртків у дитячих соціальних центрах, організовувати особливі свята, отримувати адресну допомогу, бути ситими і зігрітими і повернутися до життя у суспільстві. 

За офіційною статистикою, сьогодні  в Україні проживає понад 100 тис. сиріт і дітей, що позбавлені батьківського піклування. З них за рішенням судових органів протягом 2011 року було усиновлено майже 3 тис. дітей. Станом на 1 червня цього року у прийомних сім’ях і дитбудинках сімейного типу проживало ще близько 10 тис дітей. Де перебуває решта дітей і молоді, що опинились у складних життєвих обставинах, і якими є їх умови життя?

30% сімей з дітьми в Україні живуть за межею бідності. 30% українців потерпіли від проявів домашнього насильства у дитячому віці. За дослідженнями UNICEF сьогодні на вулицях живе і працює близько 100 тисяч дітей. Кожен другий безпритульний регулярно вживає алкоголь і наркотики, багато бездомних дітей заробляють собі на життя крадіжками, розбоєм і проституцією, велика частина безпритульних дітей – неписьменні, а інші мають рівень знань, який не відповідає їхньому віку. Кількість дітей, яких торкнулася епідемія СНІДу продовжує зростати в Україні, щороку на 20-30% збільшується  і кількість ВІЛ-інфікованих жінок.

Субвенція з державного бюджету на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях у 2012 році становить близько 380 тис. грн. (у 2011 році – 283 тис. грн., у 2010 році ─ 275 тис. грн.). В той же час, як повідомили РІСУ в "Карітас в Україні", ця доброчинна організація щорічно протягом останніх років витрачає на програми опіки дітьми близько 350-400 тис. євро, що в 10-12 разів більше за відповідні витрати українського уряду. І це не єдина неурядова організація, що опікується потребуючими дітьми і молоддю в Україні.