• Головна
  • Новини
  • Всеукраїнська акція «Різдвяна свічка» допомогає організувати літнє дозвілля дітей українських трудових мігрантів...

Всеукраїнська акція «Різдвяна свічка» допомогає організувати літнє дозвілля дітей українських трудових мігрантів

22.06.2011, 14:44
Всеукраїнська акція «Різдвяна свічка» допомогає організувати літнє дозвілля дітей українських трудових мігрантів - фото 1

За даними експертів Світового Банку, Україна належить до п’ятірки країн-основних донорів мігрантів у світі. Офіційні статистичні показники коливаються від 2 до 5 млн. українських трудових мігрантів, відповідно ж до неофіційних підрахунків ця цифра становить 7-8 млн. громадян.

Caritas_Kolomuya(1).jpgБільше року проект «Соціальний центр для дітей трудових мігрантів» успішно втілюється в Карітасі Коломийсько-Чернівецької єпархії. Головна мета даної ініціативи полягає в забезпеченні психоемоційної, моральної та педагогічної підтримки дітям, батьки яких є трудовими мігрантами.

Влітку найефективнішим способом досягнення поставлених цілей є надання можливості відновити сили,  відпочити і знайти нових друзів, отримати незабутні враження, наблизити дітей до цілющої природи. Нещодавно працівники Карітасу організували для дітей трудових мігрантів  подорож в мальовниче гірське село Шешори, що на Косівщині.

За даними експертів Світового Банку, Україна належить до п’ятірки країн-основних донорів мігрантів у світі. Офіційні статистичні показники коливаються від 2 до 5 млн. українських трудових мігрантів, відповідно ж до неофіційних підрахунків ця цифра становить 7-8 млн. громадян. Міграція українців стала загальноприйнятою реальністю, про яку усі знають і широко обговорюють, проте не надають належної уваги. 65-70% мігрантів (особливо на західній Україні) є жінки, і це надає сучасній трудовій міграції в Україні «жіноче обличчя». Масова закордонна міграція має дуже небезпечні наслідки: впливає на демографічну ситуацію, призводить до руйнування сімей, деформує гендерні ролі у сім’ї та суспільстві, створює проблему так званого соціального сирітства.

Проблема зруйнованих сімей і дітей, що виростають без батьків, можливо, і не має прямого впливу на ситуацію в Україні сьогодні, проте буде мати серйозні наслідки через декілька років, – коли більшість дітей трудових мігрантів виростуть та будуть шукати свого шляху у житті, будуватимуть власні сімї.

Caritas_Kolomuya,ditu-(2).jpgКарітас України впродовж 3 останніх років системно працює із дітьми, які залишені без батьківської опіки внаслідок трудової міграції батьків і потребують особливої уваги, турботи і цілеспрямованого виховання, організації змістовного дозвілля. На даний момент робота із дітьми трудових мігрантів проводиться на базі 7 центрів у різних містах України і охоплює близько півтисячі дітей і підлітків. Соціальний центр Карітасу в Коломиї  опікується на постійній основі 60-70 дітьми.

«Основне наше завдання – запропонувати альтернативу розвитку, а не змінювати дітей. Іноді дитині достатньо просто поговорити, щоб відчувати себе комфортно. В соціальному центрі діти трудових мігрантів отримують допомогу в навчанні, мають можливість займатися в гуртках, беруть участь у різноманітних цікавих тренінгах, іграх, які сприяють розвитку особистості. Також дітям показують відеоматеріали щодо шкідливості тютюнопаління, вживання алкоголю і наркотиків, пропагуючи здоровий та осмислений спосіб життя. В центрі допомагаємо дітям формувати і трудові навички, адже спільна діяльність згуртовує.

Літні відпочинкові заходи і табори ? особливий метод і період життя для кожного з дітей, які відвідують наш центр! Після мандрівок на природу вони стають згуртованими, відповідальними один за одного, позитивними», – розповіла соціальний педагог Оксана Ямбор-Мельник.

В рамках опіки дозвіллям і вихованням дітей трудових мігрантів, яке здійснює Карітас у Коломиї,  п’ятнадцятеро дітей із Прикарпаття у супроводі соціального педагога та психолога відпочивали в Шешорах протягом трьох днів 10-12 червня. «За цей час вони купалися в цілющих пістинських водах, засмагали, ходили на прогулянки в ліс, готували їжу на вогні. Проживали в будиночку, а для старших хлопців неподалік було облаштовано також наметове містечко. Незабаром планується подорож з дітьми також в м. Солотвино на Закарпаття», ? розповідає Тарас Бучовський, керівник соціального центру для дітей трудових мігрантів.

Літні табори і відпочинкові виїзди на природу стають можливими, зокрема, завдяки проведенню  благодійної акції «Різдвяна свічка», що  відбувається в Україні щороку протягом останніх 8 років. Метою акції є збір коштів для допомоги соціально незахищеним дітям.

Особливістю «Різдвяної свічки» є те, що до виготовлення свічок долучаються люди з особливими потребами. З початком Різдвяного посту такі свічки розповсюджуються насамперед через церковні громади в Україні і закордоном, також через партнерські організації, спільноти і серед усіх бажаючих жертводавців. Минулого року вдалось розповсюдити  100 тис. свічок.

Зібрані пожертви через регіональні організації Карітас України спрямовує на допомогу потребуючим дітям ? сиротам, дітям з малозабезпечених і багатодітних сімей, ВІЛ-інфікованим, неповносправним дітям і молоді, дітям трудових мігрантів. Щороку завдяки служінню Карітасу діти мають можливість брати участь в літніх оздоровчих таборах, відвідувати пізнавальні екскурсії, долучатись до роботи навчальних груп, творчих гуртків, організовувати особливі свята, бути отримувачами адресної допомоги. Про це РІСУ повідомили у прес-службі Карітасу.