• Головна
  • Новини
  • Влада Львова і Церква показали зразки співпраці у сфері допомоги соціально незахищеним...

Влада Львова і Церква показали зразки співпраці у сфері допомоги соціально незахищеним

09.10.2010, 09:12
Влада Львова і Церква показали зразки співпраці у сфері допомоги соціально незахищеним - фото 1
У рамках ІІІ Екуменічного соціального тижня 8 жовтня відбувся круглий стіл у стінах міської ради, темою якого була «Співпраця міста й Церкви для створення нових соціальних послуг».

exklusiv.gifУ рамках ІІІ Екуменічного соціального тижня 8 жовтня відбувся круглий стіл у стінах міської ради, темою якого була «Співпраця міста й Церкви для створення нових соціальних послуг».

Модератор розмови, радник міського голови Богдан Панкевич пояснив, що прагнення влади і представників Церкви є однаковими – «це добро мешканців, допомога найбільш потребуючим, відродження гуманного сценарію життя суспільства, який, на жаль, зруйнували, коли держава вирішила, що тільки вона може це робити». Тепер, на думку Б. Панкевича, «здорове суспільство саме піклується про своїх потребуючих, оздоровлюється, і покращується людська природа».

Метою розмови стало представлення слухачам  добрих починань й ініціатив, які зроблені у співпраці з владою або ж виконані громадами церков чи парафіями самостійно. У ході розмови згадували про Центр обліку та нічного перебування безпритульних громадян «Оселя», який, окрім усього іншого, допомагає «безіменним» відновлювати свій статус громадян, про Центр тимчасового перебування самотніх, створений отцем Сергієм Шваглою, що існує при храмі Воскресіння Христового та інші заклади, що допомагають ветеранам, студентам сиротам, безпритульним.

Також про свою соціальну діяльність розповів настоятель храму Вознесіння ГНІХ о. Володимир Фарат, адже при храмі також надають допомогу безпритульним, малозабезпеченим та іншим, і при цьому парафія подбала про створення спортивного майданчика, духовно-мистецької групи при храмі, активному здійсненню катихизації, проводженню молитви із неповносправними, відвідин, спілкування та прощ із ветеранами, таборів для молоді, прощі для неповносправних по Європі, створення майданчику для дітей та студії звукозапису і багато іншого. Отець Володимир зауважив, що «зараз співпраця з міською владою є більш систематичною». А за словами Богдана Панкевича, «політика міста полягає у тому, щоб щораз більше виділяти кошти тим, хто надає соціальні послуги і професійно працює у цій сфері».

Під час розмови заступник керівника соціальної служби міста отець Роман Лагіш наголосив, що владу Львова і Церкву об’єднує те, що «обидві бачать убогу і потребуючу людину». О. Роман зауважив, що виникає бажання, «щоб соціальне обличчя було кращим, більш чистішим», а кількість соціальних працівників збільшувалася.

Після обговорення запропонованої теми, учасники круглого столу змогли відвідати Християнську євангельську Церкву «Гефсиманія» та Відділ соціально-побутової реабілітації, що працює при храмі Воскресіння Христового. Як розповів парох храму Воскресіння Христового отець Сергій Швагла, Відділ соціально-побутової реабілітації став притулком для 60 безпритульних ще сім років тому, і до сьогодні все більше і більше людей звертаються сюди за допомогою. У відділі особам, що потребують допомоги, дають щоденно обід, допомагають привести до ладу одяг та помитися.

А у ХЄЦ «Гефсиманія» старший пастор Валерій Марченко розповів, що «тиждень, який має назву «екуменічний», є тижнем порозуміння та співпраці». За словами В. Марченка, «ми всі віруємо у Господа, правда, маємо різні звичаї проведення Літургій, по-різному поклоняємось Богові, але це не роз’єднює нас, бо у нас є єдина Біблія і єдина Свята Трійця». Завершив розмову пастор «Гефсиманії» словами Матері Терези, яка закликала «шукати те, що об’єднує, а не те, що роз’єднує».