• Головна
  • Новини
  • Папська Біблійна Комісія оприлюднила дослідження про людину в світлі Біблії...

Папська Біблійна Комісія оприлюднила дослідження про людину в світлі Біблії

18.12.2019, 09:49
Папська Біблійна Комісія оприлюднила дослідження про людину в світлі Біблії - фото 1
На прохання Папи Франциска, Папська Біблійна Комісія підготувала систематичне дослідження про антропологічне бачення Святого Письма. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

На прохання Папи Франциска, Папська Біблійна Комісія підготувала систематичне дослідження про антропологічне бачення Святого Письма. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

«Ким є людина?». Цим запитанням пронизані всі книги Біблії, від Буття до Одкровення. Це запитання, що виразно поставлене у 8 Псалмі, Папська Богословська Комісія обрала як заголовок дослідження, яке проводилося вперше. Йдеться про систематичний антропологічний аналіз Святого Письма. Книга побачила світ у Ватиканському книжковому видавництві.

Як розповів у інтерв’ю для «Радіо Ватикану – Vatісаn News» о. П’єтро Боваті, ТІ, один із співавторів дослідження, воно проведене, як відповідь на особисте прохання Папи Франциска, вилившись у чотири розділи, які на 330 сторінках розглядають людину та її взаємини з Творцем у світлі біблійної розповіді.

 «Протягом своєї тисячорічної історії, – читаємо у вступі, – людство зробило поступ у наукових знаннях, крок за кроком вдосконалило усвідомлення “прав людини”, засвідчивши зростаючу пошану до меншин, беззахисних, убогих і марґіналізованих». Але незважаючи на цей поступ, в різних вимірах сучасного контексту втратився сенс людського життя як Божого дару. Однак, ще святий Павло називав наслідком «браку пошани до Бога» суспільство, пронизане «безладом, насильством, бунтами й жорстокістю».

В документі Папської Біблійної Комісії зазначається, що схожими явищами позначений також і наш світ, «де підважується антропологічна цінність статевих відмінностей, де ми є свідками слабкості подружніх стосунків і поширення домашнього насильства». Загалом, «мусимо констатувати прояви егоїзму та вседозволеності, що викликають жорстокі війни» та «нищення планети».

Завданням дослідження є надати експертам, катехитам і форматорам авторитетний засіб, покликаний допомагати розвиткові богословських і філософських дисциплін, а також – надати довідкову базу, з якої можна почерпнути біблійні принципи щодо актуальних суспільних дискусій і тем, як от розлучення, перелюб, гомосексуальність, целібат тощо. Щодо питань, які не знаходять прямих посилань у Біблії, наводяться загальні принципи біблійного вчення.

В першому розділі розглядається людину як Боже створіння, тендітне буття, створене із земного пороху, оживлене Божим подихом. В другому розділі аналізується становище людини «в едемському саді», поглиблюючи такі питання як харчування, праця та взаємини з іншими живими істотами. Третій розділ представляє людину як істоту, що творить взаємини, обговорюючи різні форми стосунків: подружні, синівські, братерські та приятельські. Врешті, четвертий розділ присвячений історії людини, яка «переступає Божу заповідь, обравши дорогу смерті», однак, через Боже втручання «історія перетворюється в подію спасіння».

«Наміром цього документа є допомогти відчути красу та складність Божественного об’явлення, що стосується людини. Краса спонукає цінувати Боже діло, а складність запрошує розпочати смиренний та невпинний труд дослідження, поглиблення та передавання», – пояснює кардинал Луїс Ладарія, Префект Конгрегації Віровчення, який очолює Папську Біблійну Комісію.