• Головна
  • Новини
  • Папа закликав католицьких єпископів східного обряду Європи бути «ремісниками діалогу»...

Папа закликав католицьких єпископів східного обряду Європи бути «ремісниками діалогу»

14.09.2019, 17:30
Папа  закликав католицьких єпископів східного обряду Європи бути «ремісниками діалогу» - фото 1

Папа Франциск 14 вересня 2019 р. у Ватикані прийняв католицьких єпископів східного обряду Європи, які перебували у Римі 12 -14 вересня на зустрічі на тему: «Екуменічна місія Східних католицьких Церков Європи в сьогоденні». Святіший Отець поділився думками про ідентичність і місію Східних Католицьких Церков та закликав єрархів «бути творцями діалогу».

Папа Франциск 14 вересня 2019 р. у Ватикані прийняв католицьких єпископів східного обряду Європи, які перебували у Римі 12 -14 вересня на зустрічі на тему: «Екуменічна місія Східних католицьких Церков Європи в сьогоденні». Святіший Отець поділився думками про ідентичність і місію Східних Католицьких Церков та закликав єрархів «бути творцями діалогу». Про це інформує Радіо Ватикану.

Папа.jpeg

«Бачу між вами багато представників різних Церков візантійської традиції, чимало – з дорогої України, але також представників Близького Сходу, Індії та інших регіонів, які знайшли притулок у європейських країнах», – зазначив Святіший Отець, цитуючи декрет Другого Ватиканського Собору «Orientalium Ecclesiarum», який стверджує, що «різноманітність не лише не шкодить єдності Церкви, більше того, вона її показує».

Папа говорив про вірність сопричастю з Єпископом Риму:

«Католицьке сопричастя є частиною вашої особливої ідентичності, яка нічого від неї не забирає, більше того, причиняється до її повноцінного здійснення, наприклад, захищаючи від спокуси замикатися у собі та впадати у національний чи етнічний фаворитизм, який виключає інших».

Папа закликав католицьких єпископів східного обряду бути «ремісниками діалогу, промоторами примирення, бути тими, хто «дбає про оздоровлення ран минулого, подолання упереджень і поділів», старається «давати надію всім, прямуючи пліч-о-пліч з братами й сестрами некатоликами».

промова.jpeg

Святіший Отець зауважив, що для того, аби «до глибини» жити власною церковною традицією, східні католицькі Церкви черпають з тих самих джерел духовності, Літургії та богослов’я, що й православні Церкви. «Це прекрасно разом бути свідками таких великих багатств! Також і в академічній сфері можливо розвивати спільні програми досліджень і культурного обміну, залучаючи, насамперед, молодих священиків, щоб вони формувалися з відкритою ментальністю», – сказав Папа, заохочуючи «насамперед та в усьому», допомагати одні одним «жити милосердною любов’ю до всіх», яка не знає «канонічних територій і юрисдикцій», але «завжди має першість і не матиме кінця».

Підсумовуючи, Папа наголосив, що Господь не питатиме у нас звіту про те, «скільки територій були під нашою юрисдикцією, ні про те, наскільки ми причинилися до розвитку наших національних ідентичностей», але запитуватиме про те, «наскільки ми були здатними любити ближнього, кожного ближнього, та звіщати Євангеліє спасіння».