• Головна
  • Новини
  • «Ношу вас у своєму серці та молюся за вас, дорогі браття українці», - Папа єпископам УГКЦ...

«Ношу вас у своєму серці та молюся за вас, дорогі браття українці», - Папа єпископам УГКЦ

05.07.2019, 16:00
«Ношу вас у своєму серці та молюся за вас, дорогі браття українці», - Папа єпископам УГКЦ - фото 1

Папа під час зустрічі з єпископами УГКЦ наголосив, що молиться за Україну, яка «вже тривалий час переживає важку та делікатну ситуацію, вже понад п’ять років вона поранена конфліктом, який багато-хто називає «гібридним», що складається з воєнних дій,.. конфліктом, обтяженим пропагандистськими фальсифікаціями та різнорідними маніпуляціями, як також спробами втягнути релігійний аспект».

Папа під час зустрічі з єпископами УГКЦ наголосив, що молиться за Україну, яка «вже тривалий час переживає важку та делікатну ситуацію, вже понад п’ять років вона поранена конфліктом, який багато-хто називає «гібридним», що складається з воєнних дій... конфліктом, обтяженим пропагандистськими фальсифікаціями та різнорідними маніпуляціями, як також спробами втягнути релігійний аспект».

Слово_Папи.jpg

«Ношу вас у своєму серці та молюся за вас, дорогі браття українці. І звіряюся вам, що іноді, роблю це за допомогою молитов, які пам’ятаю і яких навчився від владики Стефана Чміля, тодішнього священника-салезіянина; він навчив їх мене, дванадцятирічного, 1949 року, і в нього я навчився прислуговувати під час Божественної Літургії, молячись з ним тричі на тиждень. Дякую вам за вашу вірність Господеві та Наступникові святого Петра, за яку протягом історії часто довелося заплатити високу ціну», - промовив Понтифік і повідомив, що зі зворушенням прочитав книгу «Переслідувані за правду».

Папа  підтвердив, що кожного ранку та кожного вечора молиться до ікони Богородиці, яку Блаженніший Святослав подарував йому, від’їжджаючи з Буенос-Айреса.

Папа акцентував на тому, що головним завданням Церкви у ситуаціях, викликаних конфліктами, є давати свідчення християнської надії.  Понтифік закликав  УГКЦ бути місцем, в якому черпається надія, де знаходять завжди відчинені двері, де отримують розраду й заохочення.

Він згадав про те, як 2016 року організував гуманітарну ініціативу, щоб надати допомогу тим, хто найбільш безпосередньо постраждав від конфлікту: «Прагну, аби за цією першою ініціативою, яка вже в основному завершилася, слідували інші спеціальні проекти. Вже під час цієї зустрічі буде надано деяку інформацію», - сказав Папа.

Також Понтифік говорив про устрій УГКЦ та її співіснування з іншими Церквами: «Як східна католицька Церква, ви вже у своєму канонічному правопорядку маєте чітке синодальне вираження, що передбачає часті й періодичні зібрання синоду єпископів. Синодальність оживляють три аспекти. Насамперед, слухання: прислухатися до досвіду й порад співбратів єпископів і пресвітерів. Другий аспект - співвідповідальність. Третій аспект – означає також залучення мирян: як повноправних членів Церкви. Синодальність веде також до розширення горизонтів, до життя багатством власної традиції всередині вселенської Церкви, до черпання користі з добрих стосунків з іншими обрядами... до встановлення плідних взаємин з іншими помісними Церквами, як також з дикастеріями Римської Курії».

Папа переконаний, що єдність у Церкві буде настільки пліднішою, наскільки дієвими будуть порозуміння та єдність між Апостольською Столицею та місцевими Церквами: «Це не повинно призводити до зменшення усвідомлення власної автентичності й оригінальності» (Orientale lumen, 21), але формувати її всередині нашої католицької ідентичності, тобто, вселенської ідентичності», - наголосив Папа Франциск.