• Головна
  • Новини
  • Папа Франциск обіцяє не допускати сексуальних зловживань із боку священиків і не приховувати злочинів...

Папа Франциск обіцяє не допускати сексуальних зловживань із боку священиків і не приховувати злочинів

22.08.2018, 11:56
Папа Франциск обіцяє не допускати сексуальних зловживань із боку священиків і  не приховувати злочинів - фото 1
Понтифік попросив пробачення за злочини, визнавши, що біль жертв «довго ігнорували, приховували чи замовчували».

Папа Римський Франциск засудив сексуальні зловживання з боку священиків Римо-Католицької Церкви і публічно покаявся. Відповідний лист до вірян, написаний сімома мовами, він оприлюднив 20 серпня. Про це інформує «Радіо Свобода».

Понтифік попросив пробачення за злочини, визнавши, що біль жертв «довго ігнорували, приховували чи замовчували».

Папа_вибачення.jpg

У листі до 1,3 мільйона католиків світу Папа Франциск визнав, що ніяких зусиль, щоб попросити пробачення у жертв, буде недостатньо, але пообіцяв не допустити повторення таких випадків.

Від імені всього церковного співтовариства Папа «з ганьбою і покаянням» визнав, що Церква вчасно не відреагувала на той біль, який вона заподіяла «настільки багатьом життям».

Раніше цього місяця генеральний прокурор американського штату Пенсильванія звинуватив римо-католицьких священиків штату в сексуальному насильстві над більш ніж тисячею дітей за останні 70 років. Влада заявляє, що церква змушувала жертв мовчати, використовуючи «віру як зброю», і приховувала злочини священиків.

Генеральний прокурор Пенсильванії Джош Шапіро в оточенні жертв злочинів представив на прес-конференції 887-сторінковий звіт про розслідування, яке тривало два роки. В основному, воно було засноване на документах із секретних архівів єпархій, у тому числі визнаннях, написаних священиками від руки. Прокурор назвав це розслідування сексуального насильства в церкві найбільшим в історії США.

«Це було сексуальне насильство – в тому числі зґвалтування, – вчинені дорослими чоловіками-священиками, над дітьми», – сказав Шапіро.

Прокуратура змогла встановити особи понад тисячі жертв, але вважає, що їх набагато більше. У заяві на сайті генерального прокурора штату мовиться, що «реальна кількість жертв обчислюється тисячами».

Усього в розслідуванні згадується 301 священик. Дехто з них уже помер. Лише двоє можуть потрапити під судове переслідування.