Велика Субота 2018 з Папою Франциском

31.03.2018, 21:04
Велика Субота 2018 з Папою Франциском - фото 1

За григоріянським календарем 31 березня 2018 року – це Велика Субота, день позначений глибокою тишею, день, в якому вірні, в очікуванні великої події Воскресіння, моляться й роздумують разом з Пречистою Дівою Марією. Увечері тиша, роздумування, взаємовибачення й поєднання переходять у Пасхальне чування, яке є впровадженням у найважливішу в історії людства неділю – неділю Христової Пасхи.

За григоріянським календарем 31 березня 2018 року – це Велика Субота, день позначений глибокою тишею, день, в якому вірні, в очікуванні великої події Воскресіння, моляться й роздумують разом з Пречистою Дівою Марією. Увечері тиша, роздумування, взаємовибачення й поєднання переходять у Пасхальне чування, яке є впровадженням у найважливішу в історії людства неділю – неділю Христової Пасхи. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

Велика_Субота.JPG

У католицькій Церкві латинського обряду в ніч перед Христовим воскресінням відправляється богослуження, що має назву «Пасхального чування». Літургія Пасхальної Вігілії складається з чотирьох частин: Літургії Світла, Літургії Слова, Літургії Хрищення і Євхаристійної Літургії. Церква згадує цю святу ніч, в якій воскрес Христос-Господь, називаючи її «матір’ю всіх святих чувань». Це найбільше, найсвятіше, найдавніше, найбільш важливе та найбагатше змістом чування всього літургічного року. Чуваємо, щоб вказати те, що живемо в чекання Господнього пришестя, в надії, що здійсниться новий і остаточний перехід, позначений вічністю. У Пасхальному чуванні виражається наш перехід від смерті й гріха до нового життя в Христі. 

У Ватикані, в базиліці святого Петра о 20:30 римського часу, тобто о 21:30 київського, це богослуження очолить Папа Франциск.

Обряди «Пасхального чування» в римо-католицькій Церкві сповнені глибоким змістом, радістю та духовним підбадьоренням. Відправа розпочнеться у притворі базиліки обрядом благословення вогню та пасхальної свічки. Пасхальна свічка символізує Воскреслого Христа. Потім Папа очолить процесійний похід до базиліки, спочатку лише при світлі свічок, а під час співу «Світло Христове» по всій базиліці спалахне яскраве світло.

Під час цієї Святої Меси Святіший Отець уділить Святі Тайни християнського втаємничення вісьмом дорослим катехуменам, які відбули відповідне приготування в римському вікаріаті. Вони походять з різних країн світу: Італії, Албанії, США, Нігерії та Перу. Найстаршій з них виповниться 52 роки, а наймолодшому – 18.

1 квітня вранці, о 10:00 римського часу, тобто об 11:00 київського, на площі перед базилікою святого Петра у Ватикані Вселенський Архиєрей відправить урочисту Пасхальну Святу Месу, яку радіо й телебачення рознесуть по всьому світу. Опівдні, після цієї відправи звернеться з пасхальним посланням та уділить традиційне благословення «Urbi et orbi” – (Містові, тобто Риму та всьому світові).

У Церквах візантійської традиції богослуження Великої Суботи розпочались Єрусалимською утренею, яка була відправлена в п'ятницю ввечері. Ця відправа немов духовно приєднала до тих, що ридали над Ісусом коло Його гробу. А в саму Велику Суботу служать Вечірню з Літургією святого Василія Великого.