• Головна
  • Новини
  • Папа Франциск міг би увійти до Нормандського формату - посол Ватикану...

Папа Франциск міг би увійти до Нормандського формату - посол Ватикану

27.03.2018, 11:25
Папа Франциск міг би увійти до Нормандського формату - посол Ватикану - фото 1

Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Гуджеротті розповів українському виданню "Оглядач" про причини особливого ставлення Папи Римського Франциска до України, про його бачення шляхів закінчення війни на сході країни, про перспективи візиту понтифіка в Україну.

Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Гуджеротті розповів українському виданню "Оглядач" про причини особливого ставлення Папи Римського Франциска до України, про його бачення шляхів закінчення війни на сході країни, про перспективи візиту понтифіка в Україну повідомляє "Релігія в Україні".

Папа_і_Гуджеротті.jpg

Відповідаючи на запитання "Які питання найчастіше ставить вам Святіший Отець?", посол відповів: "Те, що найбільше лежить на серці Папи - це страждання українського народу і пошук миру, а також способів, якими він сам може допомогти в цьому. Йому цікаво знати історії життя, які часто стосуються найбідніших і покірних людей. Він не любить довгих розмов, особливо якщо вони здаються риторичними і не пов'язаними з конкретною реальністю. Йому близька до серця ситуація відносин між церквами і, звичайно ж, життя католицьких громад".

Зокрема, під час останньої нещодавньої зустрічі Франциск запитував, звідки береться зброя для цієї війни, висловлюючи глибоке обурення щодо тих, хто заробляє на її продажу, він також часто цікавиться станом військовополонених і їхніх сімей, як і всілякими шляхами, завдяки яким він може посприяти їхньому звільненню.

"Для Папи не існує іншого шляху для подолання конфлікту, окрім сильного діалогу. Діалог, що поважає правду. Діалог, зацікавлений, перш за все, в гідністі кожної людини, вільний від фінансових інтересів, не заснований на зброї. Діалог, уважний до сприяння справ добра щодо стражденних людей. Діалог, для якого важливим є розвиток вільного і єдиного суспільства, що бере на себе головну відповідальність за своє життя, зацікавленого у загальній користі, а не в користі лише деяких людей", - зазначив архиєпископ Клаудіо Гуджеротті.

На запитання "Якби Папу Франциска запросили в "нормандський формат", як ви думаєте, він би погодився?", посол відповів: "Що стосується нормандського формату або будь-якого іншого формату, я впевнений, що якби його запросили, Папа не робив би кроків назад, звісно ж, поважаючи безпосередню природу Святого Престолу, що стоїть вище особистих інтересів і маніпуляції, і спираючись виключно на свою природу носія моральних цінностей".

Клаудіо Гуджеротті також підтвердив можливий візит понтифіка в Україну. "Звичайно, Папа з великим задоволенням приїхав би в Україну. Він знає і любить цю землю, її народ і історію її страждань. Умовою його візитів є можливість бути елементом об'єднання, щоб зростала любов і взаєморозуміння в країні, а не для того, щоб це стало причиною поглиблення поділів і протистоянь. У цьому контексті екуменічний аспект має дуже велике значення", - сказав нунцій.