• Головна
  • Новини
  • Цьогорічний текст Хресної дороги в Колізеї підготують учні римського ліцею...

Цьогорічний текст Хресної дороги в Колізеї підготують учні римського ліцею

12.03.2018, 13:00
Папа Франциск доручив підготовити тексти для цьогорічної Хресної дороги в Колізеї групі учнів римського ліцею під керівництвом їхнього вчителя релігії Андреа Монди, письменника та есеїста, дипломованого в релігійних науках та юриспруденції.

Папа Франциск доручив підготувати тексти для цьогорічної Хресної дороги в Колізеї групі учнів римського ліцею під керівництвом їхнього вчителя релігії Андреа Монди, письменника та есеїста, дипломованого в релігійних науках та юриспруденції. Про це повідомляє Радіо Ватикану.

П'ять років тому схожу ініціативу проявив Папа Бенедикт ХVІ, з доручення якого текст Хресної дороги підготувала ліванська молодь під проводом маронітського Патріарха Блаженнішого Бшари Бутроса Раї, що представила переживання і надії народів Близького Сходу.

Цього року вчитель Андреа Монда зібрав у себе вдома групу ліцеїстів, що мають різний досвід віри, аби разом прочитати євангельські уривки, в яких описується Хресна дорога Ісуса Христа. Тоді кожен поділився роздумами про те, що його найбільше вразило: хтось говорив про момент зустрічі Ісуса з Веронікою, хтось інший – про Симона з Киринеї. Таким чином юнаки і дівчата розподілили між собою 14 стацій Хресної Дороги.

«Я попросив молодь, щоб вони були самі собою, – зазначив Андреа Монда в інтерв’ю для “VaticanNews”, – щоб не намагалися писати богословські тексти, аби не дозволили, щоб їх відволікала думка про те, що їх будуть транслювати засоби комунікації в усьому світі, і що вони будуть перед Папою Франциском». За словами вчителя, він порадив їм, натомість, уявляти, що вони в Єрусалимі, тієї п’ятниці дві тисячі років тому.

У чотирнадцятьох роздумах молодь звернула увагу на різні моменти Хресної Дороги, як, наприклад, несправедливість засуду Христа і парадокс хреста, який можна сприйняти як засіб спасіння тільки завдяки вірі. У текстах присутні також цікаві нові думки про Христові страждання: в одній з медитацій йдеться про те, що підведення Христа на ноги після кожного падіння – це провіщення Воскресіння, знак сили Христа, що не залишає останнє слово смерті; в іншій медитації молодь описує момент, коли з Христа знімали одяг, пригадуючи про ситуацію багатьох мігрантів, яких позбавляють всього, але які не втрачають гідності, бо ні в кого не можна відібрати гідність; і, врешті, в роздумуваннях про таємницю смерті на хресті, йдеться про те, що наше суспільство намагається уникати теми смерті.

Основна ідея текстів цих роздумів полягає в тому, що молодь прагне, щоб їх супроводжували на життєвій дорозі, а не осуджували чи жаліли. Щоб їх супроводжував Христос, Якого вони зустріли на Хресній дорозі, Який падає і страждає, і Який, будучи покинутим і самотнім, може добре зрозуміти життя підлітків і молоді, які змушені виходити назустріч труднощам світу без твердої основи. На сторінках цьогорічної Хресної дороги є все те, чого прагне сьогоднішня молодь: діалогувати, бути вислуханими і спілкуватися.