Папа Франциск нагадав про справжній та фальшивий піст

17.02.2018, 12:25
Папа Франциск нагадав про справжній та фальшивий піст - фото 1

У проповіді під час ранішньої Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 16 лютого 2017 р., Святіший Отець перестеріг перед небезпекою вдаваного посту, що супроводжується погорджуванням іншими людьми. Адже справжній піст скерований на те, щоб допомогти нашим ближнім. Він складається також з упокорень, коли людина роздумує над своїми гріхами та просить у Господа за них прощення.

У проповіді під час ранішньої Святої Меси в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у п’ятницю, 16 лютого 2017 р., Святіший Отець перестеріг перед небезпекою вдаваного посту, що супроводжується погорджуванням іншими людьми. Адже справжній піст скерований на те, щоб допомогти нашим ближнім. Він складається також з упокорень, коли людина роздумує над своїми гріхами та просить у Господа за них прощення. Про це інформує Радіо Ватикану.

Папа_про_піст.jpg

Папа Франциск зазначив, що слід правильно постити, не виставляючи себе напоказ, не погорджуючи іншими, уникаючи сварок та непорозумінь. Як читаємо у старозавітній книзі пророка Ісаї, ось який піст подобається Господеві: «Кайдани несправедливості розбити, пута кормиги розв'язати, пригноблених на волю відпустити, кожне ярмо зламати».

Глава Католицької Церкви нагадав, що постити є одним із завдань для християнина на Великий Піст. Якщо хтось не може постити так, щоб тіло відчувало сильний голод, то потрібно «постити покірно, але правдиво». Пророк Ісая вказує на поведінку, що суперечить справжньому постові: дбання про власні інтереси та збагачення; несправедлива поведінка щодо найнятих працівників, погордливе чи непривітне ставлення до інших та брак покаяння. Як підкреслив Папа, покаяння у мирі – це діалог з Господом Богом; а тому потрібно відкинути спілкування з дияволом та будь-які компроміси з ним.

Християнин, який постить, не повинен показувати іншим, що він постить, чи постити лише напоказ, щоб інші бачили та хвалили його за це. Той, хто постить, повинен накласти на своє лице грим усмішки, щоб не показувати іншим, що він робить покаяння та постить, пам’ятаючи про те, що піст повинен бути скерований на допомогу іншим.

А на закінчення Святіший Отець наголосив, що правдивий піст, який любий Богові, полягає в доброму ставленні до інших: поділитись хлібом з голодним, прийняти у дім бідного та безхатченка, одягнути нагого, не занедбувати своїх близьких. А також трішки більше часу присвятити на молитву та запитати себе: «Чи мій піст допомагає іншим?».

Якщо ні, то це не є справжній піст, він веде до подвійного життя, адже провадить людину до переконання, що вона є добрим християнином, хоча насправді вона є схожою на фарисеїв чи садукеїв, про що свідчать конкретні вчинки щодо ближніх. Тому Папа закликав просити у Господа благодаті правдивого посту, згідного із нашою вірою.