• Головна
  • Новини
  • Зустріч Папи з українцями в Римі наближає його візит до України – Патріарх Святослав...

Зустріч Папи з українцями в Римі наближає його візит до України – Патріарх Святослав

28.01.2018, 09:59
Зустріч Папи з українцями в Римі наближає його візит до України – Патріарх Святослав - фото 1
Візит папи римського Франциска до греко-католицького храму Святої Софії в Римі збільшує надію на його поїздку до України. Про це заявив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), повідомляє Радіо Свобода.

Візит папи римського Франциска до греко-католицького храму Святої Софії в Римі збільшує надію на його поїздку до України. Про це заявив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), повідомляє Радіо Свобода.

На зустрічі із журналістами у Ватикані він нагадав, що візит понтифіка до української парафії в Римі 28 січня відбудеться на запрошення керівництва УГКЦ. Раніше Папа Франциск неодноразово отримував також запрошення від президента України і лідерів церкви приїхати до України з державним візитом.

«Сподіваємося, увага Папи, такий його крок (зустріч у римській парафії) буде пророчим, що сприятиме наближенню миру на українській землі. У жовтні минулого року ми знову запросили Святішого Отця до України. Тож, із цим візитом (до базиліки Святої Софії) наша надія збільшується (що Папа приїде до України)», – сказав Глава УГКЦ у відповідь на питання, чи відвідини головного греко-католицького собору в Римі не є певним чином заміною візиту до України.

За його словами, візит понтифіка до греко-католицького собору в Римі та зустріч з іммігрантами є свідченням його підтримки й уваги до українців, «що Бог не забув український народ у складний для нього час».

Особливістю нинішнього візиту Патріарх Святослав (Шевчук) назвав також пильну увагу Папи Франциска до ролі жінок і матерів, що у даному випадку збігається з численною присутністю українок-трудових мігранток в Італії. Іншою особливістю першоєрарх вважає особистісний момент для понтифіка, адже Хорхе Маріо Бергольйо був вихованцем українського священика-селезіянина Степана Чміля у Буенос-Айресі (Аргентина). Під час візиту до храму Святої Софії Папа Франциск має спуститися до крипти собору і відвідати могилу свого вчителя отця Чміля.

Відповідаючи на запитання Радіо Свобода щодо історичного значення події, Предстоятель УГКЦ уточнив, що це буде третій візит Глави Римо-Католицької Церкви до українського собору Святої Софії в Римі. Вперше згадану базиліку 1969 року відвідав Папа Римський Павло VI, який брав участь в урочистостях з нагоди освячення собору. Цей понтифік тоді особисто ніс реліквії святого Папи Климента, який загинув у Криму на межі I століття н.е. Нині Український Католицький Університет у Римі носить ім’я святого Климента. Вдруге до собору Святої Софії завітав Папа Іван Павло II 1984 року, щоб вшанувати пам’ять предстоятеля УГКЦ Йосифа Сліпого у день його смерті (7 вересня 1984).

Як повідомив Патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), 28 січня на зустріч з понтифіком очікують прибуття трьох тисяч українських мігрантів. На подвір’ї храму встановлені великі екрани, через які транслюватимуть перебіг візиту понтифіка, адже приміщення церкви не може вмістити такої кількості людей.