• Головна
  • Новини
  • Послання Папи на Всесвітній день миру 1 січня присвячене мігрантам і біженцям...

Послання Папи на Всесвітній день миру 1 січня присвячене мігрантам і біженцям

30.12.2017, 15:19
Послання Папи на Всесвітній день миру 1 січня присвячене мігрантам і біженцям - фото 1
«Мігранти і біженці: чоловіки й жінки, що шукають мир», – такою є тема Послання Папи Франциска на 51-й Всесвітній день миру, що відзначатиметься 1 січня 2018 року.

«Мігранти і біженці: чоловіки й жінки, що шукають мир», – такою є тема Послання Папи Франциска на 51-й Всесвітній день миру, що відзначатиметься 1 січня 2018 року.

Послання розпочинається побажанням миру. «Мир, який ангели звіщають пастирям в різдвяну ніч, є глибоким прагненням всіх народів, насамперед, тих, які найсильніше страждають задля його відсутності, – пише Святіший Отець. – Серед них, яких ношу в своїх думках та молитвах, хочу згадати про понад 250 мільйонів мігрантів у світі, з яких 22 з половиною мільйони становлять біженці».

Послання_миур.jpg

Глава Католицької Церкви заохочує «в дусі милосердя обійняти всіх тих, які втікають від війни та від голоду, або змушені залишити свої землі через дискримінацію, переслідування, бідність чи знищення довкілля» й додає, що ми усвідомлюємо, що «лише відкрити свої серця на страждання інших не вистачить».

«Ще чимало треба буде зробити, перш ніж наші брати й сестри зможуть повернутися до життя в мирі у безпечній домівці. Прийняти іншого вимагає конкретного заанґажування, ланцюжка допомоги й доброзичливості, чуйної та сповненої зрозуміння уваги, відповідального управління новими складними ситуаціями, які іноді додаються до вже існуючих і численних проблем, а також ресурсів, які завжди є обмеженими», – пише Папа.

Як зауважує Наступник святого Петра, все вказує на те, що «наше майбутнє й надалі буде позначене глобальними міграціями». «Дехто вважає їх загрозою, – пише він. – Я, натомість, запрошую поглянути на них із поглядом, сповненим довіри, як на нагоду для будування майбутнього миру».

«Всі ми, мігранти й місцеві народи, є частиною одного людського роду, й усі мають однакове право на користування благами землі», живиться «мудрістю віри». І в цьому – «основа солідарності й взаємоподілу», - наголошує Папа Франциск.

Папа висловлює сподівання, що саме таким духом керуватиметься процес, який протягом 2018 року повинен привести до затвердження на рівні ООН двох Глобальних Угод: щодо безпечної, впорядкованої та законної міграції та щодо біженців.

Підсумовуючи, Папа Франциск побажав:

«Нехай же нас надихають слова святого Івана Павла ІІ: “Якщо багато людей поділятимуть ‘мрію’ про світ у мирі, якщо цінуватиметься внесок мігрантів і біженців, людство могтиме дедалі більше ставати родиною усіх людей, а наша земля дійсним ‘спільним домом’ (Послання з нагоди Всесвітнього дня мігранта і біженця 2004)”. Чимало людей протягом історії повірили в цю “мрію”, й те, що вони здійснили, свідчить про те, що мова не йде про нездійсненну утопію».

Повний текст Послання, яке поширило Радіо Ватикану.