Клерикалізм віддаляє людей від Церкви, – Папа Франциск

14.12.2016, 11:13
Клерикалізм віддаляє людей від Церкви, – Папа Франциск - фото 1

Дух клерикалізму – це зло, яке продовжує існувати в Церкві і викликати страждання вбогого та бідного народу Божого, підкреслив Папа Франциск під час ранкової Євхаристії в каплиці своєї ватиканської резиденції 13 грудня 2016 року, в 47-му річницю свого священицького рукоположення.

Дух клерикалізму – це зло, яке продовжує існувати в Церкві і викликати страждання вбогого та бідного народу Божого, підкреслив Папа Франциск під час ранкової Євхаристії в каплиці своєї ватиканської резиденції 13 грудня 2016 року, в 47-му річницю свого священицького рукоположення.

Папа.jpg

У Літургії взяли участь члени Ради кардиналів, які  допомогають Святішому Отцю в управлінні Церквою і підготовці проекту реформи Римської курії, засідання якої проходить у Ватикані.

Посилаючись на літургійний євангельський уривок (Мт. 21, 28-32), Франциск зауважив, що книжники і фарисеї часто інструменталізували Божий закон заради власних цілей, постійно збільшуючи кількість приписів. За допомогою власноруч складеного закону, вони регулювали все, однак все більше віддалялися від Божественного Одкровення.

За словами Папи, жертвою цих людей став не тільки Ісус, але і "покірний і бідний народ, який довіряв Богу". Він відчував себе викинутим на узбіччя, засудженим, використаним.

Таким же відчув себе і Юда, який покаявся у зраді Христа, але був залишений без прощення первосвящениками. “Нещасний зрадник Юда розкаявся, але не був прийнятий пастирями, адже вони забули, що значить бути пастирями. Вони були релігійними інтелектуалами, які мали владу, які катехизували народ мораллю, побудованою на фундаменті своїх роздумів, а не Божому Одкровенню", - вважає Франциск.

Святіший Отець з жалем зауважив, що подібне явище продовжує існувати в сучасній Церкві. "Існує дух клерикалізму", а також проблема зарозумілості серед духовенства, яке віддаляється від народу і не має часу, щоб слухати бідних, які страждають, скутих і хворих. Франциск нагадав, що Бог завжди прагнув ставати ближче до людей. Посланий Ним на землю Христос попрямував саме до хворих, бідних, відчужених, митників і повій. "Також і сьогодні Ісус говорить всім нам, а також тим, хто обізнаний у клерикалізмі: "Митарі і розпусниці попереду вас йдуть в Царство Боже", - підкреслив, завершуючи свою проповідь Понтифік. Про це інформує Католицький медіа-центр з посиланням на Радіо Ватикану.