• Головна
  • Новини
  • Акція допомоги від Папи Франциска починає розподіл коштів в Україні...

Акція допомоги від Папи Франциска починає розподіл коштів в Україні

09.09.2016, 11:46
Акція допомоги від Папи Франциска починає розподіл коштів в Україні - фото 1

8 вересня акція «Папа для України» входить у стадію активного розподілу допомоги. Гроші на допомогу Україні, зібрані по всіх католицьких парафіях у Європі та в інших частинах світу, Технічний комітет, що працює при нунціатурі в Україні, почне розподіляти на конкретні проекти.

8 вересня акція «Папа для України» входить у стадію активного розподілу допомоги. Гроші на допомогу Україні, зібрані по всіх католицьких парафіях у Європі та в інших частинах світу, Технічний комітет, що працює при нунціатурі в Україні, почне розподіляти на конкретні проекти.

Ця акція розпочалася 24 квітня з особистого внеску Папи Франциска у сумі 5 мільйонів євро. Також вона мала привернути увагу європейців до подій в Україні.

Про те, що вдалося зробити за трохи більше ніж чотири місяці від часу оголошення зібрки, повідомив в інтерв’ю Радіо Свобода працівник Апостольської нунціатури о. Патрик Оліх.

Папа_допомога.jpg

«Загальну суму, яка буде призначена на цю акцію, «Папа для України» ще сказати важко. Сума, яку можна назвати конкретно, – це 5 мільйонів євро, які Папа Франциск дав сам як його особистий внесок у цю акцію. Кошти, які були зібрані в усіх храмах Європи, і не тільки Європи, лише зараз надходять. Тому на цей момент загальну суму ще важко назвати», – говорить о. Патрик Оліх.

За його словами, участь у акції взяли всі європейські країни. Окрім того, Українська Греко-Католицька Церква зробила цю саму акцію в усіх своїх парафіях у світі, тому не лише Європа, а можна сказати, що частково і увесь світ бере участь у цій акції.

Технічний комітету, який очолює владика Ян Собіло з Запоріжжя, обиратиме відповідні проекти, на які виділятимуться зібрані гроші.

Комітет виділятиме кошти на речі першої необхідності: їжу, одяг, ліки і дах над головою.

За словами о. Патрика, основна фаза виконання цих проектів розпочинається з 8 вересня, коли комітет, розглядаючи проекти, буде надавати конкретні кошти на конкретні проекти:

«Гроші вже у великій кількості надійшли до цього Технічного комітету. На цей момент були здійснені лише деякі маленькі особисті проекти, коли були надані необхідні кошти для тих людей, які не могли чекати, бо було щось дуже нагальне. Але основна фаза виконання цих проектів розпочинається з 8 вересня, коли комітет, розглядаючи проекти, буде надавати конкретні кошти на конкретні проекти».

Волонтери та люди доброї вол допомагатимуть визначити, де є потреба в цій допомозі та доставлятимуть допомогу до конкретних людей. Наразі, за словами священика, лише вивчається ситуація, як допомогти потребуючим людям на тимчасово окупованій території. Очевидно, використовуватимуть шляхи вже прокладені Організацією об’єднаних націй, іншими волонтерськими організаціями.

Сама ж акція – не обмежена в часі. Тобто, стільки надходитимуть кошти, стільки ця акція триватиме.

За словами о. Патрика Оліха, Ватикан пам’ятає про Україну і робить все можливе, щоб їй допомогти. Це видно з візитів представників Ватикану до України, зокрема, кілька місяців тому тут побував державний секретар Пьєтро Паролін, а на цих вихідних в Україну прибуває колишній державний секретар, кардинал Тарчіціо Бертоне.