• Головна
  • Новини
  • "Молимось за неповторення трагедії та майбутнє життя", – кардинал Паролін у музеї Голодомору...

"Молимось за неповторення трагедії та майбутнє життя", – кардинал Паролін у музеї Голодомору

20.06.2016, 11:41
"Молимось за неповторення трагедії та майбутнє життя", – кардинал Паролін у музеї Голодомору - фото 1

У рамках свого офіційного візиту до України, Державний секретар Ватикану, кардинал Паролін зранку у понеділок, 20 червня, відвідав музей пам’яті жертв Голодомору у Києві. Він закликав усіх молитись за мир та спокій для душ померлих та мирне щастя для наступних поколінь українського народу.

exklusiv.gifУ рамках свого офіційного візиту до України, Державний секретар Ватикану, кардинал Паролін зранку у понеділок, 20 червня, відвідав музей пам’яті жертв Голодомору у Києві. Він закликав усіх молитись за мир та спокій для душ померлих та мирне щастя для наступних поколінь українського народу.

«Організатором геноциду українців була радянська машина, яка хотіла змінити ментальність нації та переконати, що українці є частиною великої Радянської держави, - підкреслила екскурсовод музею Даря Юсупова. – Головною зброєю СРСР була брехня та страх, бо люди боялись страждань і не завжди їх витримували. Але нам вдалось зберегти народ, зберегти духовні цінності. Тепер ми можемо сказати, що Церква у серці людей».

GПаролін_в_музеї_1.jpg

Спершу кардинал пройшов символічною алеєю пам’яті перед входом до музею, поклавши до скульптури дівчинки з колосками глиняний глечик з житом, калиною та засвіченою лампадкою. У приміщенні музею він оглянув історичну експозицію та зазирнув у томи Книги пам’яті, де згадана лише частина імен загиблих.

Молитва-реквієм присутніх стала символічним шануванням всіх жертв, що загинули за страшних обставин 1932-1933 років. Держсекретар засвітив три перші свічки у центральній експозиції музею, запросивши до цього всіх. «Тут моляться всі люди, які мають віру у своєму серці – додала гід. – Ми ставимо свічки у цьому напівмузеї - напівцеркві на знак пам’яті про тих, хто не змогли побачити нове покоління».

Парллін_в_музеї_2.jpg

Вона нагадала представникам делегації, що під час Голодомору чисельність жертв сягнула приблизно сім мільйонів осіб, але це без урахування ненароджених дітей. Нерідко від голоду гинули дітлахи, які не могли подужати такого життя. У подарунок від музею Дар’я вручила кардиналові книгу правди про геноцид під назвою «Blood Lands» (Криваві землі з англ – прим. авт).

музей.jpg

«Українська нація щоденно працює над тим, що не повторити терору, - підсумувала екскурсовод. – Кожен працює над собою і над своєю душею. І навіть тут, з іншого виходу музею вам відкривається краєвид на лівий берег Дніпра. Так ви бачите, що місто живе, країна розвивається і життя триває. І ми певні, що все буде добре, якщо ви також згадуватимете нас у своїх молитвах».

Символічне вшанування відбулось в іншій частині музею, на схилах парку. Там Держсекретар задзвонив у дзвін задля пам’яті про загиблих: «Це дуже сумний досвід українського народу. І нам дуже важливо побачити його, особливо перед візитом до Православної Церкви». Тепер у музеї буде ще й документальна згадка про візит представника Папи Римського, оскільки він лишив побажання у книзі відгуків, написавши, що він молитиметься про спокій душ загиблих та про мирне життя їхніх послідовників.

Додатково кардинал Паролін відвідає Києво-Печерську Лавру з неофіційним візитом, що стане символічним жестом єдності та відкритості.