• Головна
  • Новини
  • “Війна в Україні — щось більше, ніж затягнутий конфлікт”, — держсекретар Ватикану на зустрічі в Запоріжжі...

“Війна в Україні — щось більше, ніж затягнутий конфлікт”, — держсекретар Ватикану на зустрічі в Запоріжжі

16.06.2016, 15:50
“Війна в Україні — щось більше, ніж затягнутий конфлікт”, — держсекретар Ватикану на зустрічі в Запоріжжі - фото 1
Кардинал ще раз повторив, що Святий Престол закликав до необхідності дотримуватися норм міжнародного права щодо території та кордонів України. Ці слова є одними з найчіткіших висловлювань Ватикану щодо ситуації в Україні.

exklusiv.gif“Ми добре знаємо, що ця війна — це набагато більше, ніж якийсь затягнутий конфлікт: це постійна небезпека, знак протистояння цивілізацій, історій та народів, що виходить далеко поза кордони України, що може мати серйозні наслідки для рівноваги, що й так уже постійно порушується в багатьох частинах світу”, — зазначив у своїй промові на зустрічі з Радою Церков у Запоріжжі 16 червня Держсекретар Ватикану кардинал П’єтро Паролін.

Паролін.png

Він пригадав слова Папи Франциска про «війну в фрагментах», яка зараз триває в світі, і що конфлікт в Україні є частиною глобального протистояння. Тому і вирішення конфлікту має бути глобальним.

“Страждання, яке ви переживаєте, хоча й стосується безпосередньо вашої землі, однак говорить до совісті усіх людей, а також цілої міжнародної спільноти, щоб докладати усіх зусиль заради припинення драми в Україні”, — наголосив Державний секретар Ватикану.

Кардинал ще раз повторив, що Святий Престол закликав до необхідності дотримуватися норм міжнародного права щодо території та кордонів України. Ці слова є одними з найчіткіших висловлювань Ватикану щодо ситуації в Україні.

Він наголосив на обов’язку молитися і діяти. “Перед лицем наявного протистояння ми передусім маємо обов’язок молитися про мир, а потім діяти, саме в ім’я Бога, аби бути близькими до тих, кого насильство позбавило елементарних речей”, — зазначив держсекретар.

На зустрічі з Радою Церков у Запоріжжі кардинал П’єтро Паролін символічно передав допомогу католиків Європи, яка зібрана на заклик Папи Франциска. Нагадаємо, що Папа оголосив збірку для України, яка була проведена 24 квітня. Сума буде оголошена пізніше, однак уже для втілення акції “Папа для України” почав діяти спеціальний технічний Комітет на чолі з єпископом Яном Собіло, єпископом-помічником Харківсько-Запорізької дієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні.

Відомо, що кошти призначаються виключно для жертв насильства у східній частині України: переселенцям, мешканцям так званої «сірої зони» поблизу лінії зіткнення, населенню, яке залишається на неконтрольованій урядом України території, передусім дітям, літнім людям та неповним сім’ям із маленькими дітьми, тим, хто зазнав тортур та інших форм катувань.

“У призначенні гуманітарної допомоги не буде поділу на підставі світогляду або ж релігійної, етнічної чи мовної приналежності. Єдина умова — це те, що йдеться про людей, які перебувають у ситуації реальної потреби. Бо для Церкви всі є синами, на рівних правах, синами Отця, що на небесах. Розпочнемо з найнеобхіднішої допомоги: їжа, ліки, дах над головою”, — наголосив кардинал Паролін у своїй промові до членів Ради Церков Запоріжжя, до якої входять церкви та релігійної організації.

Нагадаємо, державний секретар Ватикану перебуватиме в Україні до 20 червня та після Запоріжжя відвідає Київ і Львів.