Папа вніс зміни в обряд обмивання ніг у Великий Четвер

23.01.2016, 18:36
Папа вніс зміни в обряд обмивання ніг у Великий Четвер - фото 1

21 січня 2016 р., у Ватикані оприлюднено Декрет Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Тайн, яким внесено зміни у літургійні книги Церкви латинського обряду, у тому, що стосується обряду обмивання ніг, який здійснюється під час Святої Меси «На Господній Вечері» у Великий Четвер.

омовення.jpg21 січня 2016 р., у Ватикані оприлюднено Декрет Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Тайн, яким внесено зміни у літургійні книги Церкви латинського обряду, у тому, що стосується обряду обмивання ніг, який здійснюється під час Святої Меси «На Господній Вечері» у Великий Четвер.

Мова йде про зміну припису, згідно з яким особами, яким служитель обмивав ноги, могли бути лише чоловіки. Відтепер це можуть бути як чоловіки, так і жінки, а обираючи осіб для звершення обряду, метою якого є «видимо представити смирення та любов Ісуса до Своїх учнів», варто подбати, щоб це були представники різних категорій Божого люду: молодь, дорослі, похилі віком, здорові і хворі, духовні та богопосвячені особи, миряни.

У листі, якого Папа Франциск наприкінці минулого року надіслав на ім’я Префекта Конгрегації Божественного культу й дисципліни Святих Тайн кардинала Роберта Сара, читаємо, що він вже довший час роздумував над тим, що слід «покращити» існуючий спосіб проведення згаданого обряду, щоб він відображав «значення жесту, який Ісус звершив у горниці Тайної вечері» для спасіння світу та «Його безмежну любов».

«Після уважної призадуми, я вирішив внести зміни до рубрик Римського Месалу. Розпоряджаюся, отже, щоб було змінено рубрику, згідно з якою особами, обраними для обмивання ніг, повинні були чоловіки або юнаки, щоби відтепер і надалі пастирі Церкви могли обирати учасників обряду між усіма членами Божого люду», – написав Святіший Отець.

Відповідний декрет про внесення змін у літургійні приписи було підписано 6 січня 2016 року. В документі, йдучи за думкою Папи, пригадується, що завданням пастирів є «належно проінструктувати як обраних вірних, так і всіх інших, щоб вони свідомо, активно та плідно брали участь в обряді». Про це повідомляє Радіо Ватикан.