• Головна
  • Новини
  • Папа: Це Дитя вчить нас, що є насправді суттєвим у нашому житті...

Папа: Це Дитя вчить нас, що є насправді суттєвим у нашому житті

25.12.2015, 08:48
Папа: Це Дитя вчить нас, що є насправді суттєвим у нашому житті - фото 1
З такими словами Папа Франциск звернувся до вірних під час нічної різдвяної Святої Меси, яку він очолив 24 грудня 2015 р. в базиліці Святого Петра у Ватикані.

«Коли чуємо про народження Христа, дозвольмо, аби це Дитя промовило до нас; закарбуймо у своєму серці Його слова, не відвертаючи погляду від Його обличчя. Якщо візьмемо Його у свої обійми й дозволимо Йому обійняти нас, Воно принесе нам такий мир серця, який не знатиме кінця», – з такими словами Папа Франциск звернувся до вірних під час нічної різдвяної Святої Меси, яку він очолив 24 грудня 2015 р. в базиліці Святого Петра у Ватикані.

Євхаристійне богослуження розпочалося «Календою» – стародавнім урочистим звіщенням про народження Ісуса, яка пригадує історію спасіння від створення світу, покликання Аввраама, через вихід з єгипетської неволі та звіщення пророків аж до народження Месії у Вифлеємі Юдейському. Після його завершення Святіший Отець зняв покрівець зі статуї Дитяти Ісуса, поставленої перед престолом, а діти з країн, які Папа відвідав в цьому році, поклали до стіп Дитятка квіти.

Папа_пастирка.JPG

«Цієї ночі засяяло “світло велике” (Іс 9,1); над усіма нами засяяло світло народження Ісуса. Наскільки ж істинними та актуальними є слова пророка Ісаї, які ми вислухали: “Помножив єси їхні радощі, веселощі побільшив” (9,2)! Наше серце вже було сповнене радістю очікування цієї миті; тепер же ці почуття помножуються та виливаються через край, бо обітниця сповнена, нарешті, вона здійснилася», – сказав Наступник святого Петра під час проповіді, додаючи, що «радість і відрада запевняють нас у тому, що послання, вміщене у таїнстві цієї ночі, справді походить від Бога»

Проповідник підкреслив, що «Спаситель світу прийшов, аби причаститися нашій людській природі», а тому «ми вже більше не самотні». Різдвяна ніч пригадує нам, «ким ми є» та вказує «шлях, яким слід пройти, аби досягти до мети». Це означає, що ми «не можемо залишатися бездіяльними», а «йти, щоб побачити нашого Спасителя, покладеного в яслах».

«Це Дитя вчить нас, що є насправді суттєвим у нашому житті», – вів далі Папа, вказуючи на те, що «у суспільстві, яке часто сп’яніле споживацтвом та приємностями, надміром та розкішшю, показовістю та нарцизизмом», Воно призиває нас до поміркованої поведінки.

«Нехай же, – побажав Святіший Отець, – наші очі, подібно до вифлеємських пастирів, також зуміють наповнитися здивуванням та подивом, споглядаючи в Дитяті Ісусі Божого Сина. Перед Ним нехай злине з наших сердець благання: Господи, покажи нам Своє милосердя, даруй нам Твоє спасіння».

Наприкінці Святої Меси Папа під час процесійного походу переніс статую Дитяти Ісуса до ясел у вертепі, спорядженому в базиліці Святого Петра. Про це повідомляє Радіо Ватикан.