• Головна
  • Новини
  • Голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн: політичні конфлікти не повинні переноситися на релігійний ґрунт...

Голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн: політичні конфлікти не повинні переноситися на релігійний ґрунт

26.11.2014, 09:53
Голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн: політичні конфлікти не повинні переноситися на релігійний ґрунт - фото 1
У Ватикані завершилося засідання Папської Ради сприяння єдності християн, в якій з благословення Блаженнішого Святослава участь взяв представник Української Греко-Католицької Церкви, о. Ігор Шабан.

Шабан.jpgУ Ватикані завершилося засідання Папської Ради сприяння єдності християн, в якій з благословення Блаженнішого Святослава участь взяв представник Української Греко-Католицької Церкви, о. Ігор Шабан.

Зустріч була присвячена 50-річчю соборного Декрету про Екуменізм, видання якого стало переломним моментом у міжконфесійних відносинах та з якого, по суті, почалася нова сторінка у відносинах між Церквами. Півстоліття - це багато чи мало? - задавались питанням представники конфесій.

Незважаючи на те, що Церкви за цей час зробили великий крок назустріч одна одній, все ж з перспективи багатовікової історії це дуже короткий термін, вважає о. Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ сприяння єдності християн. Що більше, сьогодні з прикрістю слід також ствердити, що на жаль відчувається і певний відступ у взаємовідносинах між Церквами, причиною якого, чи так званим "каменем спотикання", багато хто називає саме існування Греко-Католицької Церкви, пояснив священик. "Якщо ми будемо говорити саме про Греко-Католицьку Церкву, то це питання вже колись піднімалось на міжконфесійному рівні, ще на початку 90-х років. Тоді кілька років поспіль велися дискусії, результатом яких стали, на мій погляд, досить виважені та мудрі рішення: так званий документ з Баламанд (1993 р.), який відкидає історичні методи об'єднання, при цьому визнає беззаперечне право на існування Східних Католицьких Церков, які діють і забезпечують духовні потреби своїх вірних. Мільйони вірян належать до цих Церков. І це питання тоді, на початку 90-х, було закрито. Однак сьогодні ця дискусія знову набирає обертів, а деякі політичні процеси, які ми спостерігаємо в Україні, переносяться на релігійний ґрунт. І ми болісно це сприймаємо, оскільки це зовсім не християнський, не братній підхід", - зазначив о. Ігор Шабан.

На жаль сьогодні саме політичні питання мають чималий вплив на релігійну ситуацію у Східній Європі, зауважив греко-католицький священик. І тепер, після 25 років відродження, коли здавалося б релігійне виховання мало б дати свої позитивні результати, це особливо боляче. Незважаючи на те, що усі українські Церкви після радянського режиму суттєво відновилися, виросло ціле покоління молодих вірян, вихованих у дусі християнських цінностей, так звана прогалина в їх релігійній і моральній формації все ж залишається досить видимою. І це теж може бути свого роду причиною сучасних конфліктів, зазначив о. Ігор Шабан. "Якщо ми подивимося на статистику відвідування храмів, то зауважимо, що не так багато людей приходять на молитву до Церкви. Без сумніву різні цифри будуть в Західній, Східній чи Центральній Україні. При цьому, якщо ми подивимося на наші сусідні держави, там теж будуть зовсім інші цифри. І постає питання до всіх Церков, що за ці 25 років вони зробили для свого нового покоління?»- зазначив священик в інтерв'ю Білоруській редакції Ватиканського радіо.

Ситуація в Україні стала наче лакмусовим папірцем, коли політичні негаразди переходять у церковну площину, особливо на рівні простих віруючих. Такого категорично не можна допускати, впевнений о. Ігор Шабан. Голос Церкви завжди напрямлений на захист миру і спокою як між державами, так і між політиками, як між представниками духовенства, так і віруючими різних конфесій – про це неодноразово пригадував Єпископ Риму, Папа Франциск, звертаючись до українського народу.

"Ми сподіваємося, що люди прислухаються до голосу Церкви. Дуже важливо, що Церква в Україні не мовчить і намагається говорити правду. Хочеться вірити, якщо сьогодні певні люди не прислухаються до голосу Церкви, вони все ж колись це зрозуміють. Усі Церкви в Україні, в один голос, використовуючи громадянську площадку – Всеукраїнську Раду Церков і Релігійних Організацій – вже декілька разів озвучували спільні тексти і документи, які доносять до людей правду, закликають до миру і до миролюбного вирішення усіх конфліктів. Але чомусь це не чують ті особистості, які зараз зі зброєю в руках", - нагадав священик. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ з посиланням на переклад Католицького оглядача з білоруської служби Радіо Ватикан.