• Головна
  • Новини
  • Одруженим греко-католицьким священикам Ватикан дозволив служити всюди, де є іммігранти східного обряду...

Одруженим греко-католицьким священикам Ватикан дозволив служити всюди, де є іммігранти східного обряду

17.11.2014, 11:48
Одруженим греко-католицьким священикам Ватикан дозволив служити всюди, де є іммігранти східного обряду - фото 1
Конгрегація Східних Церков, очолювана кардиналом Сандрі, вирішила, що ці священнослужителі можуть відправляти богослужіння не лише в єпархіях, в яких вони, зазвичай, служать.

священики.jpgКонгрегація Східних Церков, очолювана кардиналом Сандрі, вирішила, що ці священнослужителі можуть відправляти богослужіння не лише в єпархіях, в яких вони, зазвичай, служать.

Одруженим священикам східного католицького обряду відтепер буде дозволено виконувати свої пастирські обов'язки поза межами територій, де вони, зазвичай, відправляють богослужіння, а саме — Близького Сходу і Східної Європи. Це означає, що вони зможуть слідувати за своїми вірними, куди б ті не іммігрували. Рішення набуло офіційного прийняття після того, як Папа Франциск схвалив документ Конґреґації Східних Церков, названий “Pontificia Praecepta de clero Uxorato Orientali”.

Його підписав префект дикастерії кардинал Леонардо Сандрі 14 червня 2014 року. Насправді ж зовсім мало що зміниться в Італії та інших країнах, де поки нема підвідомчих ділянок по відношенню до імміґрантів східного обряду, які наявні в США, Великобританії та Франції. Тільки Апостольський Престол матиме право дозволяти одруженому духовеству служити в межах кордонів, на які розповсюджується влада Престолу, і лише в особливих та виняткових випадках - після переговорів з відповідними Єпископськими Конференціями. 

Однак, цей крок є, все-таки, важливим знаком, бо означає наближення до запоруки церковної підтримки іммігрантів східного обряду, які часто переходять до Православної Церкви через нестачу духовенства зі своєї власної Церкви в країнах, де вони проживають. В США, як згадує документ, “присутність одружених священиків викликала протест серед католицьких єпископів, котрі заявили, що їхня наявність спричинила “gravissimum scandalum” серед католицьких віруючих. Через це 1 жовтня 1890 року Конгрегація євангелізації народів випустила указ, забороняючи одруженому духовенству мешкати в США”. Ця заборона пізніше була розповсюджена на інші Східні Церкви і території поза межами Америки та Європи. Це означало, що близько 200 тисяч віруючих східних католиків змінили конфесію на православ'я.

Відтепер, – подібно до того, що зробив Папа Бенедикт XVI для англо-католиків в 2009 році, — східні єрархи зможуть посвячувати в духовний сан одружених східних кадидатів з відповідної території, на яку поширюються повноваження. Католицький єпископ, якому підпорядковується територія, де мешкає кандидат, повинен бути попередньо письмово сповіщений, щоб він міг запропонувати свої власні варіанти і забезпечити будь-якою корисною інформацією. Проте, в таких країнах, як Італія, — де східні католицькі віруючі не мають особливої адміністративної структури, яку б вони могли використовувати для довідкових відомостей, а отже, яка була би під наглядом місцевих католицьких єпископів — правила не змінилися; тому тільки Апостольський Престол повноважений дозволяти одружене духівництво, порадившись перед тим з місцевими єпископами. Про це повідомляє Vatican Insider. Переклад КІРІОСу.