• Головна
  • Новини
  • Сміливість Івана Павла ІІ трощила диктатури, - Папа Франциск про свого знаменитого попередника...

Сміливість Івана Павла ІІ трощила диктатури, - Папа Франциск про свого знаменитого попередника

02.04.2013, 17:15
Сміливість Івана Павла ІІ трощила диктатури, - Папа Франциск про свого знаменитого попередника - фото 1
Вісім років тому, 2 квітня, відійшов у вічність блаженний Іван Павло ІІ.

wojtyla-bergoglio2_0-l.jpgВісім років тому, 2 квітня, відійшов у вічність блаженний Іван Павло ІІ.

Папа Войтила завжди цінував і поважав Хорхе Маріо Берґольйо, якого 1992 року поставив єпископом і 2001-го підніс до кардинальської гідності, повідомляє Сredo.

Будучи кардиналом Буенос-Айреса, нинішній Папа Франциск виголосив дві проповіді, присвячені Іванові Павлові ІІ.

Іван Павло ІІ не мав страху «бо прожив своє життя, споглядаючи Воскреслого Господа», – сказав кардинал Берґольйо у день 1 травня 2011 року в кафедральному соборі Буенос-Айреса. У Римі то був день беатифікації Слуги Божого Кароля Войтили, але і в Аргентині цей день був святом для Церкви.

Іван Павло ІІ, підкреслив тоді майбутній Папа Франциск, – не боявся, і саме це «трощило диктатури». «Сміливість і рішучість, що їх нам дає Воскресіння Христа, упевненість у тому, що ми прощені милістю Господа», - сказав кардинал, - «позбавляють нас страху». Нехай і нині лунають у нашому серці слова Господа Ісуса і блаженного Йоана Павла ІІ: «Не бійтеся!».

4 квітня 2005 року через два дні після смерті Папи Войтили, архиєпископ Буенос-Айреса звершив св.Месу в пам’ять про покійного Папу.

«Іван Павло ІІ був послідовним свідком Господа, – сказав тоді кардинал, – і він ставився до свого народу «з послідовністю чоловіка Божого». Щоранку він «проводив багато часу на поклонінні Пресвятим Дарам», даючи «формувати себе Божій силі».

Послідовність – підкреслив майбутній Папа Франциск, – «не можна купити, їй неможливо навчитися». Послідовність «виховується в серці через споглядання». Можна з повним правом сказати, – додав кардинал Берґольйо, – що Іван Павло ІІ був людиною послідовною, бо в усьому «підкорявся Божій волі». У часи, коли ми більше потрібуємо свідків, аніж учителів, – сказав архиєпископ Буенос-Айреса, – Іван Павло ІІ до останньої миті життя був саме таким: «Вірним свідком».