• Головна
  • Новини
  • Чутки про кінець світу позбавлені наукового підгрунтя, – Ватикан...

Чутки про кінець світу позбавлені наукового підгрунтя, – Ватикан

15.12.2012, 16:25
Чутки про кінець світу позбавлені наукового підгрунтя, – Ватикан - фото 1
Головний астроном Ватикану вважає, що в культурі майя час сприймався циклічно і одноманітно.

Фунес.jpgГоловний астроном Ватикану вважає, що в культурі майя час сприймався циклічно і одноманітно.

На сторінках ватиканської газети L'Osservatore Romano директор Ватиканської обсерваторії, священик Хосе Фунес прокоментував чутки про прийдешній кінець світу, передає ЛIГАБiзнесIнформ з посиланням на Радіо Ватикан.

"На це питання ми часто даємо вельми ірраціональні відповіді, посилаючись на пророкування кінця світу народами майя, згідно з якими воно відбудеться 21 грудня цього місяця. Згідно з даним пророцтвом, через тиждень планети і сонце розташуються по прямій лінії з центром Чумацького шляху, а також відбудеться зсув земних полюсів. Не варто навіть обговорювати ці гіпотези, позбавлені всякого наукового підгрунтя ", – констатує головний астроном Ватикану.

Підкреслюючи видатну здатність майя до спостережень зоряного неба, Фунес додав, що вони не задавалися питанням про те, що є центром Всесвіту – Сонце чи Земля. "Їх метою був, швидше, пошук постійно повторюваного задуму від минулого до майбутнього. У культурі майя час сприймався циклічно і одноманітно. Астрономія підпорядковувалася політиці та релігії, охарактеризованих тимчасовими циклами", – зазначає священик.

При цьому астроном зазначає, що нинішні космологічні пізнання вельми недостатні. До цих пір ми не знаємо фізичну природу темної енергії і темної матерії. Однак ми в змозі виміряти їх ефекти. Деякі космологи вважають, що Всесвіт матиме не один кінець, а безліч решт: тобто окремі його частини закінчаться в різні періоди.

"Всесвіт розширюється, і якщо деякі моделі правильні, то в якийсь момент він припинить своє існування, але це відбудеться не раніше ніж через кілька мільярдів років", – зазначив він.

"У християнському розумінні і Всесвіт, і історія володіють певним змістом. Смерть не має останнього слова. Космологія припускає, що світ йде до кінця холодного і похмурого, а християнське послання свідчить, що у Воскресінні, в останній день, Бог відтворить кожну людину і Всесвіт . Ця реальність виражена в Книзі одкровення, де мовиться про створення нового неба і нової землі. Апокаліпсис – пророчий текст, він не дає нам наукової інформації про майбутнє світу і людини, а показує глибоку основу і напрямок історії. Слово Боже нагадує нам, що ми йдемо в напрямку до майбутнього позитивному, попри кризи будь-якого роду, в які ми занурені. Слово Боже запевняє нас, що в Христі полягає майбутнє кожної людини і Всесвіту", – вважає Фунес.