• Головна
  • Новини
  • Папа Римський Бенедикт XVI закликає не покладати на євреїв колективну відповідальність за загибель Христа...

Папа Римський Бенедикт XVI закликає не покладати на євреїв колективну відповідальність за загибель Христа

03.03.2011, 10:27
Папа Римський Бенедикт XVI закликає не покладати на євреїв колективну відповідальність за загибель Христа - фото 1

Понтифік оприлюднив витримки зі своєї нової книги «Ісус з Назарету», в якій сказано, що немає підстав у Писанні для аргументу, що весь єврейський народ несе відповідальність за смерть Ісуса. Для доказу їхньої невинності, понтифік використовує метод теологічного аналізу біблійних текстів і роз'яснює неспроможність колишніх інтерпретацій, результатом яких стали антисемітизм і постійні переслідування народу Книги.

Benedykt_d.jpgПонтифік оприлюднив витримки зі своєї нової книги «Ісус з Назарету», в якій наголосив, що немає підстав в Писанні для аргументу, що весь єврейський народ несе відповідальність за смерть Ісуса.

Для доказу їхньої невинності, понтифік використовує метод теологічного аналізу біблійних текстів і роз'яснює неспроможність колишніх інтерпретацій, результатом яких стали антисемітизм і постійні переслідування народу Книги. Про це повідомляє Newsru з посиланням на газету The Washington Post.

У цій книзі понтифіка — розповідається про ранні роки життя Ісуса Христа і про його вчення. У другій частині буде описано другу половину життя месії, його смерть і воскресіння.

Хоча Ватикан протягом останніх п'яти десятиліть закликає не покладати на євреїв колективну відповідальність за загибель Христа, єврейські теологи вважають, що книга уродженця Німеччини зіграє позитивну роль у боротьбі з віковими забобонам, що знайшли відображення у сучасному нацизмі та антисемітизмі.

Зокрема, рабин Давид Розен, глава відділу з міжконфесійних зв'язків в Американському єврейському комітеті, вважає: людині властиво приймати багато речей на віру, не вимагаючи доказів, і часто це призводить до помилок – таким, наприклад, як антисемітизм.

Він нагадує, що в 1965 році Ватикан під керівництвом Папи Павла VI випустив офіційну Декларацію про ставлення Церкви до нехристиянських релігій Nostra Aetate – "Наш час". Цей документ, в якому говорилося про те, що євреї не несуть відповідальності за смерть Христа, поклав початок воістину революційним змінам у відносинах між християнством та юдаїзмом.

Проте книга, написана Папою Римським, буде, на думку Розена, мати значно більшу популярність серед населення планети, ніж старі документи, які мало хто читає.