• Головна
  • Новини
  • З нагоди Всесвітнього Дня миру Папа Бенедикт наголосив, що саме релігійна свобода є шляхом до миру...

З нагоди Всесвітнього Дня миру Папа Бенедикт наголосив, що саме релігійна свобода є шляхом до миру

03.01.2011, 15:15
З нагоди Всесвітнього Дня миру Папа Бенедикт наголосив, що саме релігійна свобода є шляхом до миру - фото 1
2011 року припадає 25-та річниця Всесвітнього Дня молитви за мир, який Папа Іван Павло ІІ скликав у місті Ассізі у 1986 році.

exklusiv.gifPope-B.jpg2011 року припадає 25-та річниця Всесвітнього Дня молитви за мир, який Папа Іван Павло ІІ скликав у місті Ассізі у 1986 році. У цьогорічному посланні до Дня миру, який відзначався 1 січня, Папа Бенедикт згадав про Ірак, який й досі залишається ареною кровопролиття й братовбивчої ворожнечі, згадавши, зокрема, про жорстокий напад на католицький собор Богоматері Неустанної Помочі в Багдаді, де 31 жовтня під час Богослужіння вбито двох священиків і понад п’ять десятків вірних.

У релігійній свободі, наголошує Папа Бенедикт, проявляється уся специфіка людської особи. За словами Понтифіка, право на релігійну свободу випливає з гідності людської особи, а релігійна свобода є джерелом свободи моральної, бо, як йдеться у посланні Папи, у людській природі закорінена відкритість до правди й досконалого добра, відкритість до Бога.

Разом з тим, Папа наголошує, що школою свободи й миру є сім’я, тому батьки повинні мати змогу вільно, відповідально й без ніяких обмежень передавати своїм дітям спадщину віри, цінностей та культури.

Папа Бенедикт говорить, що релігійна свобода – це надбання не самих тільки віруючих, а й усієї родини народів землі. «Це істотний елемент конституційного ладу в державі; заперечення релігійної свободи – це водночас і замах на всі фундаментальні права й свободи, бо ж релігійна свобода – це їх синтез і вершина. Це, можна сказати, „лакмусовий папірець поваги до всіх інших прав людини», – йдеться у посланні Папи, переклад якого здійснений Комісією УГКЦ «Справедливість і мир».

У посланні сказано також, що Релігійна свобода є рушійною силою на шляху свободи та цивілізації.

«Захищати релігію – значить обстоювати права та свободи релігійних спільнот. Провідники великих світових релігій та правителі держав повинні з оновленою рішучістю обстоювати й утверджувати релігійну свободу, а зокрема й права релігійних меншин… Світ потребує Бога. Він потребує універсальних, спільних моральних та духовних цінностей, і релігія може неабияк допомогти в їх пошуку в ім’я розбудови мирного й справедливого суспільного ладу як в окремих державах, так і в цілому світі», – йдеться у посланні.

Мир – це дар Божий, а водночас і завдання для людства, – наголосив Папа Бенедикт і закликав всіх тих, хто хоче бути миротворцями, а передовсім молодь, «прислухатись до голосу свого серця й віднайти в Бозі тверду основу для розбудови правдивої свободи, а також невичерпну силу, яка допоможе їм із новим духом спрямовувати світ у такому напрямку, щоб він уже ніколи не повторив помилок минулого».