• Головна
  • Новини
  • «Він почував духовну близькість до України» – Патріарх УГКЦ до 100-річчя від дня народження Івана Павла ІІ...

«Він почував духовну близькість до України» – Патріарх УГКЦ до 100-річчя від дня народження Івана Павла ІІ

18.05.2020, 10:30
«Він почував духовну близькість до України» – Патріарх УГКЦ до 100-річчя від дня народження Івана Павла ІІ - фото 1

18 травня 2020 року католицький світ святкує 100 років від дня народження Святого Івана Павла ІІ. Згадуючи про цю людину, Патріарх УГКЦ Святослав зауважив, що після обрання Кароля Войтили Папою у світі сталися кілька знакових подій – розвал комуністичної системи, падіння залізної завіси та відродження УГКЦ.

18 травня 2020 року католицький світ святкує 100 років від дня народження Святого Івана Павла ІІ.

Згадуючи про цю людину, Патріарх УГКЦ Святослав зауважив, що після обрання Кароля Войтили Папою у світі сталися кілька знакових подій – розвал комуністичної системи, падіння залізної завіси та відродження УГКЦ.

Про це Глава УГКЦ написав у колонці на Радіо Свобода.

«Як тільки ми та, хто жили в Радянському Союзі, почули, що Кароля Войтилу, єпископа Кракова, обрано Папою, ми інтуїтивно відчули, що крах комунізму невідворотній. Адже він як виходець зі Східної Європи дуже добре знав ціну тоталітарному комуністичному режиму.

Обрання Кароля Войтили стало запорукою, що Господь не забув про нас... Я не побоюся сказати, що відродження нашої Церкви підтверджує спеціальну місію Івана Павла ІІ, якою було знищення залізної завіси. Завдяки цьому наша Церква воскресла з мертвих, вийшла з підпілля.

Минулого року ми згадували історичну зустріч Папи з Михайлом Горбачовим, і як результат легалізацію нашої Церкви, яка в ореолі слави вийшла з катакомб. Той самий комуністичний режим, який ліквідував нашу церкву у 1946 році, тепер підтвердив, що цю Церкву не ліквідовано, що вона далі існує», - зазначив першоєрарх.

Патріарх УГКЦ підкреслив, що святий Папа Іван Павло ІІ був захисником католиків на території колишнього СРСР, а його візит в уже незалежну Україну став однією з найвизначніших подій у житті нашої країни.

«Саме наш Папа проголосив блаженними преподобними і священномучениками 28 українців, котрі були замордовані за християнську віру. Він зустрівся з представниками усіх християнських та релігійних громад, зруйнувавши мури, зведені комуністичним режимом між різними релігіями та конфесіями в Україні», - наголосив Патріарх УГКЦ.