• Головна
  • Новини
  • У Заздрості вихованців Військово-морського ліцею готували до ЗНО...

У Заздрості вихованців Військово-морського ліцею готували до ЗНО

10.03.2020, 12:05
У Заздрості вихованців Військово-морського ліцею готували до ЗНО - фото 1
У Музейно-меморіальному комплексі імені патріарха Йосифа Сліпого у Заздрості на Тернопільщині 1-8 березня 2020 року відбувся другий майстер-клас з підготовки до ЗНО з англійської мови для вихованців Військово-морського ліцею імені В. Безкоровайного м. Одеси (ВМЛ).

У Музейно-меморіальному комплексі імені патріарха Йосифа Сліпого у Заздрості на Тернопільщині 1-8 березня 2020 року відбувся другий майстер-клас з підготовки до ЗНО з англійської мови для вихованців Військово-морського ліцею імені В. Безкоровайного м. Одеси (ВМЛ). Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У проєкті, організатором та головним спонсором якого є Релігійне товариство українців католиків «Свята Софія» США (ТСС А), взяли участь 32 ліцеїсти. Лекції вели голова ТСС А Ірина Іванкович, викладач англійської мови ВМЛ Тетяна Ветлинська, вчитель англійської мови Юлія Гриньків та студентка Тернопільського національного педагогічного університету Віра Грабчук.

У програмі були багатопланові заняття з граматики, розмовної мови, читання, аудіювання, вимови, майстерності писання. Навчання складалося із шести ранішніх і двох післяобідніх блоків. Вечірні лекції включали перегляд та обговорення кінофільмів. Навчальний процес відбувався не лише за традиційним методом підручника, а й було застосовано мультимедійні заняття в дусі новітніх технологій. Учасники програми мали чудову нагоду спілкуватися живою англійською мовою, підготуватися до випускних іспитів, а також випробувати себе у ролі викладачів під час тематичних презентацій на тему подорожей, культури, довкілля та спорту. Курс фізичної підготовки вів капітан ІІІ-го рангу Сергій Плехун.

Особливим був Вечір музики та поезії за участі відомого гурту ТРІОДА. Курсанти декламували в перекладі англійською вірші українських поетів: Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки, Василя Стуса та Василя Симоненка.

Організатори подбали й про духовний вимір: в програмі майстер-класу були щоденні молитви, вервиця, Хресна дорога, Божественна Літургія англійською мовою, екскурсія родинним обійстям патріарха Йосифа Сліпого та проща до Зарваницької Божої Матері. Учасники висловили глибоку вдячність інструкторам за вкладену працю у веденні курсу.

Нагадаємо, що з 2018 року вихованці ВМЛ беруть участь у благодійній літній школі англійської мови, що її щорічно організовує товариство «Свята Софія» США. Ідучи назустріч потребі інтенсивної підготовки ліцеїстів до ЗНО, торік ТСС А вперше провело такого роду навчальний захід. У листопаді 2019 року Товариство заініціювало проєкт онлайн-уроків “ESL for ONL” (English as a Second Language for Odesa Naval Lyceum), які веде Ірина Іванкович, Тетяна Ветлинська та Анастасія Блощинська. Гаслом проєкту стали слова: “Serving those who serve Ukraine” – «Служимо тим, хто служить Україні». Зваживши на успіх цих ініціатив, Товариство «Свята Софія» США планує в майбутньому розвивати співпрацю з ліцеєм.

Довідка

Військово-морський ліцей відкрито 1 вересня 2009 року відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України та наказу Міністра оборони України від 10.09.2008 № 448 «Про створення військово-морського ліцею у місті Севастополь».

Навесні 2014 року навчальний заклад було передислоковано із Севастополя в Одесу через анексію Криму Російською Федерацією. 1 вересня того ж року у ліцеї відновлено навчально-виховний процес.

У 2016 році в Одесі відбувся перший випуск ліцеїстів, переважна більшість яких стала курсантами факультету ВМС Національного університету «Одеська морська академія» та інших військових навчальних закладів. У 2018 двоє випускників ліцею Богдан Небилиця та Андрій Драч були незаконно захоплені в полон під час інциденту у Керченській протоці. Двоє випускників ВМЛ, а нині курсанти Інституту військово-морських сил - Михайло Цейтлін і Іван Трухін - проходять навчання в Британському королівському військово-морському коледжі.