• Головна
  • Новини
  • У Києві представили проєкт скверу з меморіалом в пам'ять про Блаженнішого Любомира Гузара...

У Києві представили проєкт скверу з меморіалом в пам'ять про Блаженнішого Любомира Гузара

29.02.2020, 10:03
У Києві представили проєкт скверу з меморіалом в пам'ять про Блаженнішого Любомира Гузара - фото 1
У Дарницькому районі Києва 27 лютого 2020 року презентували проєкт скверу з розміщенням меморіалу – каплиці УГКЦ на пам'ять про колишнього предстоятеля УГКЦ Любомира Гузара.

У Дарницькому районі Києва 27 лютого 2020 року презентували проєкт скверу з розміщенням меморіалу – каплиці УГКЦ на пам'ять про колишнього предстоятеля УГКЦ Любомира Гузара.

Як повідомили на сайті Дарницької РДА, група ініціативних дарничан хочуть облаштували сквер на вулиці Анни Ахматової. У повідомленні районної адміністрації зазначається, що всі присутні на зустрічі громадяни мали нагоду висловити свої думки щодо можливого вигляду скверу. Ініціативна група ініціює створення алеї «Моральних авторитетів українців» з розміщенням меморіалу – каплиці на пам’ять про предстоятеля УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара.

«На думку активістів, у зеленій зоні з лавками цікаво буде влаштовувати вуличні заходи, літературні вечори, інші заходи. Тож організували обговорення, насамперед з метою надати розголосу проєкту. Бажають також зібрати цікаві ідеї, можливо, хтось захоче долучитися до його реалізації», - йдеться в повідомленні.

 Греко-католики парафії Святих мучеників Бориса і Гліба підтримали ідею створення скверу на честь видатних українців, які були та залишаються моральними ідеалами сучасної людини. «Цей сквер у поєднанні із святинею гарантуватиме нам, що у світі є безліч великих людей, у яких слід набиратися життєвого прикладу, людей, які вміють любити свою Державу, Церкву, ближнього, себе і довколишнє середовище».

Понад 90 відсотків присутніх підтримали ідею скверу та розміщення у ньому каплиці УГКЦ. «Будемо і надалі обстоювати цю ідею, щоб бути відповідальними перед майбутнім наших дітей», - наголошують парафіяни УГКЦ.

Свою думку з цього приводу також висловив місцевий священник  протоєрей Андрій Боднарук: «Наша Церква ніколи не мовчала, коли йшлося про кращу долю нашого народу. Не мовчала у Львівських СІЗО, де катували наше духовенство за українську чисту мову та скромну молитву, не мовчала у холодних вагонах, які везли на заслання українських дисидентів, не мовчала із далекого Сибіру, де проливалася кров новомучеників українського народу. Не мовчала й сьогодні у Дарницькому районі! Не мовчала! Не мовчала, коли всією громадою ми підтримали цю велику ідею: створення скверу на честь видатних українців та розміщення святині, яка може стати сторожем нашої совісті та свідомості».

Душпастир також зазначив, що були й ті, х то намагався блокувати ініціативу облаштування скверу.

 «Добре розуміємо, кому така ідея може не подобатися! Добре розуміємо, хто може обстоювати інші інтереси! І добре розуміємо, хто робить все, щоб не було українського, культурного та Божого... Але Україні - Бути! І нашій Церкві - ЖИТИ!» - наголосив він.

Довідка про парафію

Сьогодні в Дарницькому районі вірні Української Греко-Католицької Церкви не мають власного храму. Тому з 2015 року моляться в частково пристосованому приміщенні бібліотеки №160 де лише кожної неділі о 9:00 збираються на молитву. Проте мрією і метою будь-якої релігійної спільноти, як і парафії Святих Бориса і Гліба – є будівництво храму для звершення душпастирської діяльності та проведення спільних молитов проводячи вірних духовними стежками.

Ця Релігійна громада неодноразово зверталася до КМДА з питаннями – виділення для будівництва культової споруди (храму) необхідної земельної ділянки в межах району Позняки-Осокорки, в Дарницькому районі м. Києва.

Однак на вказані звернення, Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), систематично надаються відповіді про неможливість виділення жодної земельної ділянки для наших потреб у зв’язку з відсутністю на території Дарницького району м. Києва відповідних та визначених для таких потреб земельних ділянок.

Поряд з цим, релігійна громада «Святих Бориса і Гліба» УГКЦ, продовжує активно здійснювати свої релігійні обряди (літургії, молебні та ін. духовно-культурні заходи) на базі тієї ж Бібліотеки № 160, що на вул. Григоренка, 22/20 в м. Києві. При цьому кількість прихожан цієї парафії постійно збільшується. Про це інформує Пресслужба Київської архиєпархії