• Головна
  • Новини
  • Творці фільмів про патріарха Йосифа Сліпого отримали Патріарші грамоти УГКЦ...

Творці фільмів про патріарха Йосифа Сліпого отримали Патріарші грамоти УГКЦ

14.02.2020, 14:30
Творці фільмів про патріарха Йосифа Сліпого отримали Патріарші грамоти УГКЦ - фото 1
Глава УГКЦ Патріарх Святослав 12 лютого вручив Патріарші грамоти творцям двох документальних фільмів про життя і служіння патріарха Йосифа Сліпого: «Справа “Рифи”» та «Блаженніший». Грамотами нагороджено режисера фільмів Олену Мошинську та продюсера Павла Казанцева.

Глава УГКЦ Патріарх Святослав 12 лютого  вручив Патріарші грамоти творцям двох документальних фільмів про життя і служіння патріарха Йосифа Сліпого: «Справа “Рифи”» та «Блаженніший». Грамотами нагороджено режисера фільмів Олену Мошинську та продюсера Павла Казанцева. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

img_5600_d2f18_(1).jpg

Під час вручення Глава УГКЦ подякував ініціаторам і творцям цього великого і важливого проєкту за популяризацію особи патріарха Йосифа. «Постать патріарха Йосифа Сліпого сьогодні до кінця невідома. Нашим обов’язком є якомога більше вивчати його величну життєву спадщину і представляти сучасному поколінню. Завдяки вашій жертовній праці над фільмами «Справа “Рифи”» та «Блаженніший» за допомогою кіномистецтва тисячі вірних нашої Церкви і людей доброї волі наново відкрили для себе цю величну постать, мого славного попередника», – йдеться у тексті грамоти.

Окремо Блаженніший Святослав подякував Павлові Казанцеву за важливу місію, яку в новітній історії УГКЦ здійснює «Живе телебачення», адже Павло є воднораз продюсером цього медійного проєкту. «Сьогодні важко уявити будь-яку важливу подію у житті нашої Церкви без висвітлення її “Живим ТБ”», – зазначив Предстоятель УГКЦ.

Довідка

Понад чотири роки тривала робота над двома великими документальними фільмами про патріарха Йосифа Сліпого. Працюючи над фільмами, творці стрічки побували у дев’ятьох країнах світу, зокрема в Аргентині, США, Канаді, європейських країнах. Відзнято та оцифровано гігабайти історичних фото і відеоматеріалів.

Перший фільм, який розповідав про репресії і насильну ліквідацію УГКЦ радянським режимом, а відтак про сімнадцять років сибірської неволі патріарха Йосифа має назву «Справа “Рифи”». Його було презентовано у 2017 році до 125-ліття з дня народження Йосифа Сліпого.

Фільм «Блаженніший» – це другий фільм про патріарха Йосифа Сліпого, який охоплює період його життя і служіння у «вільному світі»: від моменту звільнення зі сибірської неволі в 1963 році до його смерті в 1984 році. Його прем’єрний показ відбувся у лютому 2019 року.