• Головна
  • Новини
  • Глава УГКЦ отримав диплом Doctor Honoris Causa Львівського національного аграрного університету...

Глава УГКЦ отримав диплом Doctor Honoris Causa Львівського національного аграрного університету

01.02.2020, 09:25
Глава УГКЦ отримав диплом Doctor Honoris Causa Львівського національного аграрного університету - фото 1
Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 31 січня здійснив візит до Львівського національного аграрного університету. Під час урочистої академії Предстоятелю вручили диплом Doctor Honoris Causa ЛНАУ. У своєму слові Блаженніший Святослав висловив слова вдячності за цю відзнаку.

Глава УГКЦ Блаженніший Святослав 31 січня здійснив візит до Львівського національного аграрного університету. Під час урочистої академії Предстоятелю вручили диплом Doctor Honoris Causa ЛНАУ. Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

У своєму слові Блаженніший Святослав висловив слова  вдячності за цю відзнаку.

Святослав.jpg

«Сьогодні передусім Церква-мучениця отримує таке високе звання, а не я. Саме Українській Греко-Католицькій Церкві, яка є душею українського народу та українського світу, я присвячую цей докторат. Крім того, я хочу його присвятити своєму великому попередникові – праведному митрополиту Андреєві Шептицькому», – наголосив архиєрей. На його думку, митрополит Андрей Шептицький доклав чимало зусиль до плекання культури землеробства у нашому народі.

У промові Глава Церкви згадав і про Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ щодо аграрної реформи в Україні.

«Тепер ми відчуваємо, що наша земля перебуває у великій небезпеці не тому, що хтось справді не розуміє вповні її цінності та вартості, а саме через те, що розуміючи її цінність та вартість, люди мають різні спокуси, які є внутрішньою і зовнішньою загрозою для України. Саме тому в нашому Зверненні ми не хотіли абсолютно переймати компетенції законодавців та фахівців з аграрної реформи, бо вони краще знають, як її провести, щоб вона була успішною. Нашим завданням було проголосити певні моральні принципи і засади», – заявив духовний лідер греко-католиків.

Предстоятель зауважив: «Коли ми говоримо про певні моральні принципи й засади, то для нас, українців, земля – це Божий дар. Якщо ми поглянемо на те, скільки є процентів українців від загальної кількості людей у світі; а також на те, скільки процентів чорнозему є в нашій країні і скільки його є у світі, – то зрозуміємо, як сильно Всевишній нас любить. Тож для українців обітованою буде саме наша земля, на якій ми живемо. Вона призначена для всіх і ніхто не може бути її абсолютним власником, навіть той, хто отримає право власності на землю через закон держави».

Блаженніший Святослав стверджує, що УГКЦ завжди заохочувала до культури праці, зокрема на землі.  «Культура праці і господаря (українця) зазнала тяжкої зневаги і знищення через Голодомор та радянську колективізацію: коли в українця вбили відчуття господаря своєї землі, а поселили страх працювати. Наша Церква почала міркувати, як відродити в Україні кооперативний рух, щоб наші селяни не здавали свою землю в оренду за безцінь», – сказав промовець.

Він вважає, що не варто політизувати тему реформи землі, тим паче, не перетворювати це на предмет дешевого політичного протистояння.

«Ми звернулися також до наших державних діячів, у чиїх руках є земельна реформа, яку треба робити. Це неправда, що Церква є проти земельної реформи, але у Зверненні ми кажемо, що земельна реформа має дві цілі: перша – розвиток земельних ресурсів, а не їхня хижацька експлуатація, тобто робити землю плідною та захищати її плідність; а друга мета – справедливий розподіл землі. Адже згідно із вченням Католицької Церкви, велике накопичення землі в одних руках є негативним. Чому? Бо це суперечить принципу універсального призначення землі. Тому ми просимо наших законодавців не поспішати, а також звернулися до громадських діячів та активістів».

Крім того, Блаженніший Святослав закликає відповідально ставитися до навколишнього середовища та дбати про його екологічний стан:

«Необхідною умовою для відповідального ставлення до довкілля є насамперед екологічне навернення. Екологія – частина християнської духовності. У Катехизмі нашої Церкви «Христос – наша Пасха» ми вирішили запровадити поняття «екологічного гріха», бо безвідповідальне ставлення до довкілля – гріх», – зазначив архиєрей.  

«Я хочу запросити вашу інституцію до співпраці з Церквою, – наприкінці запропонував Блаженніший Святослав. – Співпраця може бути на багатьох різних рівнях: академічному, педагогічному, на рівні обміну досвідом та інформацією, а також чутливістю, яку має наша глобальна Церква».