• Головна
  • Новини
  • Владика Кен Новаківський став новим правлячим єпископом Лондонcької єпархії УГКЦ...

Владика Кен Новаківський став новим правлячим єпископом Лондонcької єпархії УГКЦ

15.01.2020, 14:29
Владика Кен Новаківський став новим правлячим єпископом Лондонcької єпархії УГКЦ - фото 1

Папа Франциск 15 січня призначив керуючим Лондонської єпархії Пресвятої Родини УГКЦ владику Кена Новаківського, який до цього очолював Нью-Вестмінстерську єпархіюУГКЦ в Канаді. Апостольським адміністратором Нью-Вестмінстерської єпархії Святіший Отець призначив владику Давида Мотюка, єпарха Едмонтонського в Канаді.

Папа Франциск 15 січня призначив керуючим Лондонської єпархії Пресвятої Родини УГКЦ владику Кена Новаківського, який до цього очолював Нью-Вестмінстерську єпархію УГКЦ в Канаді.

Апостольським адміністратором Нью-Вестмінстерської єпархії Святіший Отець призначив владику Давида Мотюка, єпарха Едмонтонського в Канаді.

novakivskiy_motiuk.jpg

 Біографічна довідка

Владика Кеннет Новаківський народився 16 травня 1958 року в Канаді. Навчався у Папському університеті святого Томи Аквінського. Прийнявши 19 серпня 1989 року єрейські свячення в Саскатунській єпархії у Канаді, повернувся до Рима. Навчався на факультеті канонічного права Папського східного інституту. 1991 року разом з блаженнішим Мирославом-Іваном кардиналом Любачівським приїхав в Україну, де був віце-канцлером Верховного Архиєпископа. Він став одним із засновників української гілки «Карітас».

Повернувшись 2001 році на батьківщину, о. Кен Новаківський був ректором української семінарії Святого Духа в Оттаві, а від липня 2006 року – канцлером Саскатунскьої єпархії в Канаді. 1 червня 2007 року Папа Бенедикт XVI призначив його єпархом Нью-Вестмінстерським. Єпископські свячення та інтронізація відбулися 24 липня того ж року.

Єпархія в Лондоні

Сім років тому, 18 січня 2013 р., Папа Бенедикт XVI підніс до гідності єпархії тодішній Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду, що проживають у Великобританії, надаючи їй титул Єпархія Пресвятої Родини з осідком у Лондоні. Апостольський Екзархат для українців візантійського обряду в Англії та Уельсі було створено в 1957 році, а у 1968 році його юрисдикцію поширено на всю Великобританію.

Першим єпархом Бенедикт XVI призначив владику Гліба Лончину, СУ, якого в січні 2019 року Папа Франциск призначив Адміністратором вакантного осідку Паризької єпархії святого Володимира УГКЦ. 1 вересня Папа прийняв зречення Гліба Лончини з уряду правлячого єпископа Лондонської єпархії Пресвятої Родини УГКЦ та Апостольського Візитатора для українців візантійського обряду в Ірландії.