• Головна
  • Новини
  • У Хмельницькому відбулася єпископська хіротонія Івана (Кулика)...

У Хмельницькому відбулася єпископська хіротонія Івана (Кулика)

02.12.2019, 10:09
У Хмельницькому відбулася єпископська хіротонія Івана (Кулика) - фото 1
У Хмельницькому 1 грудня 2019 року у катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулася хіротонія і чин інтронізації владики Івана (Кулика) на катедру єпископа Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ.

У Хмельницькому 1 грудня 2019 року у катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулася хіротонія і чин інтронізації владики Івана (Кулика) на катедру єпископа Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Богослужіння очолив Патріарх УГКЦ Святослав – головний святитель, співсвятителі – владика Василь Семенюк, архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський, та владика Діонісій Ляхович, делегат Апостольського екзархату для українців-католиків візантійського обряду, що проживають в Італії.

В урочистій взяли участь єпископи УГКЦ та РКЦ в Україні, священники з різних країн світу, представники монашества, миряни. У храмі разом молилися представники обласної та міської влади, до яких перед Літургією Глава УГКЦ здійснив візит ввічливості.

Присутнім на Богослужінні був також митрополит Хмельницький і Кам'янець-Подільський ПЦУ Антоній (Махота).

«Сьогодні в Хмельницькому, без перебільшення, історична подія… Вперше в історії нашої Церкви архиєрейська хіротонія відбувається в цьому місті, – зауважив Глава УГКЦ. – На ваших очах владика Іван отримав повноту благодаті Святого Духа і тепер Господь посилає його як наслідника апостолів до свого Божого народу».

«Я хочу щиро подякувати Богові за те, що зібрав нас у цьому храмі. Спасибі Йому за дар життя, за дар священничого покликання, а також за дар цього високого архиєрейського служіння. Сьогодні я вдячний за те, що Всевишній завжди був і є зі мною, а особливо у хвилини сумніву: коли логіка підказувала сказати «ні», але Господь дав віру і силу прийняти Його волю і йти слідом за Ним. Зараз прошу в Нього, щоб і надалі був для мене світлом, дорогою, правдою і життям», – сказав владика Іван (Кулик) у своєму подячному слові.

Наприкінці Літургії до присутніх звернувся Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, який привітав владику Івану та побажав йому всіх благ у його служінні.

Нагадаємо, що 11 грудня 2015 року офіційні представники Ватикану повідомили, що Папа Римський благословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ про створення Кам’янець-Подільської єпархії Української Греко-Католицької Церкви з центром у Хмельницькому, виокремивши її з території Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ.

До призначення єпарха адміністратором цієї єпархії був архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівский Василій Семенюк. Єпархія охоплює Хмельницьку область.