Греко-католицькі екуменічні комісії готові до співпраці

15.10.2019, 19:47
Греко-католицькі екуменічні комісії готові до співпраці - фото 1
На запрошення екзарха Луцького УГКЦ єпископа Йосафата (Говери) у Луцьку 9-10 жовтня відбулося засідання єпархіальних комісій УГКЦ з міжконфсійних і міжрелігійних стосунків. У центрі уваги був аналіз стану цих відносин та формування напрямків подальшої діяльності.

На запрошення екзарха Луцького УГКЦ єпископа Йосафата (Говери) у Луцьку 9-10 жовтня відбулося засідання єпархіальних комісій УГКЦ з міжконфесійних і міжрелігійних стосунків. У центрі уваги був аналіз стану цих відносин та формування напрямків подальшої діяльності.

Загалом представники єпархіальних комісій констатували, що не існує поганих стосунків з якимись конфесіями: з одними вони хороші, з іншими — ніякі. Проводяться спільні події: молебні на національні свята, екуменічні молитви, найчастіше — соціальні заходи.

Наприклад, в Івано-Франківську відбуваються щомісячні екуменічні молебні, співпраця у напрямках антиалкогольної пропаганди. У Тернополі до міської хресної ходи, організованої греко-католиками, долучилися православні та протестанти.

На Волині, за словами владики Йосафата, високий рівень релігійності, і конфесії між собою мають загалом гарні стосунки. Він нагадав, ще донедавна відбувалися спільні різдвяні фестивалі, засідання міжконфесійної ради, інші соціальні ініціативи. Проте за останні два-три роки ситуація змінилася, засідання ради не відбуваються.

Представники всіх єпархіальних комісій констатували активізацію діяльності протестантів та відкритість їх до співпраці. Подекуди щодо них існують упередження, але ситуація змінюється, вірні краще пізнають один одного.

Владика Йосафат звернув увагу, що зараз конфесії мають спільні зовнішні загрози і виклики, у першу чергу, які виходять від секуляризму. Також чвари, які виникають між конфесіями, шкодять всім релігійним організаціям.

Окремим завданням для єпархіальних комісій УГКЦ нині є налагодження стосунків з ПЦУ. Вони мають особливий характер, оскільки йдеться про можливу участь у спільному православно-католицькому діалозі.

Окремим учасником засідання був новий директор Інституту екуменічних студій УКУ д-р Павло Смицнюк. Він запропонував широкий спектр співпраці, зокрема, проведення тренінгів, семінарів та літніх таборів.

На завершення зустрічі, голова Комісії УГКЦ з міжконфесійних і міжрелігійних стосунків протоєрей Ігор Шабан представив орієнтовні плани роботи на 2020 рік, серед яких важливим пунктом залишається екуменічна молитва в часі “Тижня молитов за єдність християн” та популяризація “Екуменічної Концепції УГКЦ”.

Засідання в Луцьку