• Головна
  • Новини
  • У Львові відкрили першу виставку у музеї Андрея Шептицького...

У Львові відкрили першу виставку у музеї Андрея Шептицького

24.09.2019, 12:57
У Львові відкрили першу виставку у музеї Андрея Шептицького - фото 1
22 вересня 2019 року, у Музеї Митрополита Андрея Шептицького (м.Львів, вул. Кривоноса, 1) відкрилася виставка «Історія нескореної Церкви», присвячена 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля.

22 вересня 2019 року, у Музеї Митрополита Андрея Шептицького  (м.Львів, вул. Кривоноса, 1) відкрилася виставка «Історія нескореної Церкви», присвячена 30-літтю виходу УГКЦ з підпілля.

Урочистості розпочалися з Архиєрейської Божественної Літургії у храмі Блаженного священномученика Климентія Шептицького. Її відслужив Митрополит Львівський УГКЦ владика Ігор (Возьняк). Про це інформує сайт «Фотографії старого Львова».

Музей_1.jpg

Голова ГО “Форум Львів і майбутнє” Ігор Кузьмак наголосив, що відкриття музею Андрея Шептицького стало ще одним кроком в утвердженні історичної справедливості та збереженні спільної пам’яті мешканців Львова.

“Дуже символічно, що перша експозиція присвячена періоду підпільної Церкви. Ставлення до постаті владики Андрея є одним з тих лакмусів, які визначають людей державницької позиції. Адже постать духовного лідера, що виріс на стику двох культур і все своє життя присвятив служінню людям, без огляду на їх етнічне походження чи соціальний статус, може лише об’єднувати українців. Велика шана отцю Севастіяну Дмитруху, отцю Юстину Бойку і всій ініціативній групі за їх важку, довгу, але в кінцевому результаті – таки успішну працю”, – сказав Ігор Кузьмак.

МУЗЕЙ_2.jpg

За словами отця Севастіяна Дмитруха, приміщення на вул. Кривоноса, 1 під музей Андрея Шептицького звільнили ще в 2015 році, але виникли деякі труднощі з тим, аби передати його Церкві. Це будівля колишнього монастиря ордену Реформатів, яку займав Львівський університет внутрішніх справ МВС.

Відкриття першої виставки в Музеї Митрополита Андрея Шептицького викликало неабияку зацікавленість серед мешканців Львові та області. Тут можна було зустріти митців, громадських діячів, представників духовенства.

мУЗЕЙ_3.jpg

На початку липня цього року ініціативна група на чолі з отцем Севастіяном Дмитрухом  зверталася у Львівський університет внутрішніх справ МВС з проханням передати приміщення для облаштування музею. Але тільки після обіцянок отця Севастіяна Дмитруха розпочати голодування, міська рада знайшла приміщення, які можна було передати університету МВС, звільнивши місце на вул. Кривоноса, 1 для музею.