• Головна
  • Новини
  • В УГКЦ відзначають 120-ліття єпископської хіротонії Митрополита Андрея Шептицького...

В УГКЦ відзначають 120-ліття єпископської хіротонії Митрополита Андрея Шептицького

17.09.2019, 13:53
В УГКЦ відзначають 120-ліття єпископської хіротонії Митрополита Андрея Шептицького - фото 1

17 вересня у день 120-ліття єпископської хіротонії Праведного Митрополита Андрея та 30-ліття маніфесту за легалізацію УГКЦ в архикатедральному соборі св.Юра у Львові сьогодні о 18:00 відбудеться Архиєрейська Літургія. Єпископи, духовенство та вірні УГКЦ молитимуться за дар свободи, який отримала УГКЦ після виходу з підпілля, та проситимуть благодатей для нашої держави у неспокійний час випробувань.

17 вересня у день 120-ліття єпископської хіротонії Праведного Митрополита Андрея та 30-ліття маніфесту за легалізацію УГКЦ в архикатедральному соборі св.Юра у Львові сьогодні о 18:00 відбудеться Архиєрейська Літургія. Єпископи, духовенство та вірні УГКЦ молитимуться за дар свободи, який отримала УГКЦ після виходу з підпілля,  та проситимуть благодатей для нашої держави у неспокійний час випробувань.  

Св._Юра.jpg

Довідка:  4 серпня 1987 року була написана Заява про вихід з підпілля УГКЦ, яку адресували Папі Римському Івану Павлові ІІ й керівникові СРСР Михайлові Горбачову. Серед ініціаторів та учасників були владика Павло Василик та його учні: о. Григорій і о. Микола Сімкайло (згодом владика Коломийсько-Чернівецької єпархії), о. Володимир Війтишин (тепер Івано-Франківський архиєпископ і митрополит), о. Тарас Сеньків (тепер владика Стрийської єпархії), о. Іван Сеньків (тепер ієромонах), о. Йосип Мороз.

Наприкінці цього ж року активні греко-католики утворили Комітет захисту прав Української Католицької Церкви на чолі з колишнім політв’язнем Іваном Гелем. Комітет почав збирати підписи під заявою щодо офіційного визнання УГКЦ. Протягом 1988–1989 років було зібрано близько 120 тисяч підписів.

17 вересня 1989 року відбувся масовий похід вірян до собору святого Юра. Вони вимагали свободи віросповідання для греко-католиків.

Відтак, 28 листопада 1989 року (перед зустріччю Івана Павла ІІ з Горбачовим 1 грудня 1989 р.) вийшла заява Ради у справах релігій при Раді міністрів УРСР, згідно з якою греко-католики отримували право на заснування й реєстрацію громад, користуючись «усіма правами, встановленими законом для релігійних об’єднань в УРСР».