У Римі розпочав роботу Синод єпископів УГКЦ

01.09.2019, 09:40
У Римі розпочав роботу Синод єпископів УГКЦ - фото 1
У Римі 1 вересня розпочав роботу Синод єпископів УГКЦ. Його головна тема – «Сопричастя в житті та свідченні Української Греко-Католицької Церкви» Засідання триватимуть десять днів.

У Римі 1 вересня розпочав роботу Синод єпископів УГКЦ. Його головна тема – «Сопричастя в житті та свідченні Української Греко-Католицької Церкви» Засідання триватимуть десять днів.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Цьогоріч на Синоді очікується близько 40 владик Української Греко-Католицької Церкви з усього світу.

До роботи запрошені усі єпископи УГКЦ, які за церковним правом мають право брати в ньому участь.

Учасники Синоду проводитимуть засідання в Українській папській колегії святого Йосафата, розташованій між румунською та північноамериканською папськими колегіями на пагорбі Янікул в Римі. Це практично в самому центрі міста і лише в декількох хвилинах ходьби від базиліки Святого апостола Петра та Ватикану.

Митрополит Лаврентій Гуцуляк, розмірковуючи над майбутнім Синодом, зазначив, що з самого початку важливе значення полягало в тому, щоби всі українські католицькі єпископи з усього світу були запрошені до Риму для участі у засіданнях. За словами архиєпископа Лаврентія, йому було запропоновано підготувати документ для презентації на спеціальній зустрічі між Українською греко-католицькою єрархією та Папою Франциском у Римі на початку липня. Відтак його також попросили підготувати презентацію для майбутнього Синоду щодо концепції «сопричастя» на всій території Української Греко-Католицької Церкви в Канаді.

Митрополит Лаврентій також згадав, що буде обговорено майбутнє концепції та робочої групи «Жива парафія — місце зустрічі із живим Христом», яка мала мандат до 2020 року. Буде також досліджено нещодавно створену Душпастирську раду при Патріаршій курії УГКЦ. Це викликає особливий інтерес, оскільки Душпастирська рада повинна стати дорадчим органом, який охоплюватиме всю Церкву в усьому світі.

1 вересня цього року відбудеться Божественна Літургія у соборі Святої Софії у Римі (Італія), яку очолить Блаженніший Святослав за участі усього єпископату нашої Церкви, численного духовенства, монашества та мирян.

«Ми запрошуємо усі наші єпархії, екзархати та паломницькі центри до організації цього паломництва задля спільної всецерковної молитви у храмі Святої Софії з нагоди 50-ліття із дня його освячення», — зазначив владика Богдан Дзюрах, Секретар Синоду єпископів УГКЦ.

Окрім цього, ще однією запланованою подією цьогорічного Синоду Єпископів УГКЦ стане відзначення у м. Римі 150-ліття від дня народження та 100-ліття від дня смерті блаженної Йосафати Гордашевської. 5 вересня о 15:00 год. у Папській базиліці Санта Марія Маджоре за участі усього єпископату УГКЦ на чолі Патріархом Святославом відбудеться Божественна Літургія.