• Головна
  • Новини
  • Архиєпископ Борис (Ґудзяк) став першим українцем, нагородженим університетом Нотр-Дам...

Архиєпископ Борис (Ґудзяк) став першим українцем, нагородженим університетом Нотр-Дам

29.06.2019, 15:05
Архиєпископ Борис (Ґудзяк) став першим українцем, нагородженим  університетом Нотр-Дам - фото 1
Президент Українського католицького університету, архиєпископ УГКЦ Борис Ґудзяк 29 червня у Львові отримав нагороду Університету Нотр-Дам (Notre Dame Award). Владика Борис став першим українцем, який отримує цю почесну відзнаку.

Borys_Gudziak.gifПрезидент Українського католицького університету, архиєпископ УГКЦ Борис Ґудзяк 29 червня у Львові отримав нагороду Університету Нотр-Дам (Notre Dame Award).

Нагороду Університету Нотр-Дам присуджують “чоловікам та жінкам, життя та вчинки яких є свідченням відданості ідеалам, яким служить Університет: віра, пізнання, освіта, справедливість, суспільне служіння, турбота про нужденних осіб”.

Владика Борис став першим українцем, який отримує цю почесну відзнаку. Раніше її отримали президент США Джиммі Картер та його дружина; свята мати Тереза з Калькутти; північноірландський політик Джон Г’юм; кардинал Вінко Пуліч, архиєпископ Сараєво; Жан Ваньє, засновник спільноти “Лярш-Ковчег”, Colectivo Solecito de Veracruz спільнота мексиканських матерів, що організовували пошуки зниклих безвісти близьких та рідних внаслідок кримінального насильства та бездіяльності держави.

“Український католицький університет отримав нагороду Університету Нотр-Дам. З глибоким зворушенням прийняв її від імені багатьох: моїх духовних вчителів — засновників Українського католицького університету митрополита Андрея та патріарха Йосифа, кардинала Любачівського, патріарха Любомира, мого попередника — ректора о. Михайла Димида, моїх колег, сенаторів, студентів. Отримую з відчуттям великої вдячності — Богові, всім тим, завдяки кому це могло відбутися, та університетові Нотр-Даму”, — сказав владика Борис.

За словами президента Університету Нотр-Дам Джона Дженкінса, “архиєпископ Борис (Ґудзяк) зробив Український католицький університет центром культурної думки, християнського свідчення, а також майданчиком для формування українського суспільства на фундаменті людської гідності. Разом з цим він рішуче та віддано провадив пастирську опіку для вірних Української Католицької Церкви. Для нас буде честю відзначити його самовіддане та вірне служіння”.

Архиєпископ Борис (Ґудзяк) користується великою пошаною на міжнародному рівні за відважне керівництво першим католицьким університетом на території колишнього Радянського союзу.

Перебуваючи під впливом отця Генрі Ноуена та його відданості людям з особливими потребами, архиєпископ Ґудзяк створив в УКУ Центр “Емаус”, де люди з розумовою неповносправністю та їх сім’ї отримують підтримку і живуть спільнотним життям із студентами.

У 2014 році під час Революції Гідності в Києві, після того, як спецпризначенці застосували брутальне насильство проти мирних продемократичних активістів на Майдані (це зрештою призвело до вбивства більше ста людей, серед яких також був двадцятидев’ятирічний викладач УКУ Богдан Сольчаник), архиєпископ Ґудзяк та інші релігійні лідери усіх конфесій підтримали протестувальників і їх вимоги трансформувати Україну. Уже опісля цих подій Борис Ґудзяк так прокоментував цю ситуацію: “Я є частиною школи мислення Папи Франциска, яка стверджує, що “пастир повинен пахнути своїми вівцями”. Тому в той момент, коли вирішення ситуації виглядало неможливим, я був посеред людей на Майдані, молився разом з ними і просив Бога допомогти нам знайти рішення”.

Протягом останніх 15 років між Нотр-Дамом та УКУ налагодилась плідна академічна співпраця – більше 20 науковців та працівників з УКУ пройшли стажування та успішно закінчили програми з професійного розвитку в Нотр-Дамі. Минулого року професору Джеймсу МакАдамсу, директору Інституту європейських студій Нановіка, Університету Нотр-Дам було присвоєно почесне звання “Doctor honoris causa Українського католицького університету”. Впродовж багатьох років професор співпрацює та активно підтримує УКУ. Професор МакАдамс був ініціатором створення проекту CUP (Catholic Universities Partnership) – консорціуму із кількох католицьких університетів, який став платформою для комунікації і співпраці католицьких вишів у Центрально-Східній Європі. УКУ є частиною цього консорціуму. В рамках проекту щороку організовуються зустрічі в одному із католицьких університетів, які входять у цей консорціум.

Крім того, представники УКУ неодноразово виступали з публічними лекціями у Нотр-Дамі, зокрема, такими лекторами, неодноразово, були архиєпископ Борис Ґудзяк і Мирослав Маринович. З року в рік, студенти і випускники з Нотр-Даму також стають волонтерами на Літній англомовній школі УКУ чи річними викладачами англійської в УКУ.

Довідка: Борис Ґудзяк виріс у Сиракузах, штат Нью-Йорк у сім’ї українських емігрантів, які під час Другої світової війни були змушені рятуватися втечею від комуністичного режиму. Він отримав бакалаврський ступінь з філософії та біології у Сиракузькому університеті. Згодом навчався у Римі в Колегії святої Софії, а також в Папському Урбанському університеті, де отримав ступінь з богослов’я, а після цього – докторську ступінь в галузі слов’янської та візантійської культурно-церковної історії у Гарварді.

У 1992 році Борис Ґудзяк повернувся на батьківщину своїх батьків і у Львові заснував Інститут історії церкви. Шість років потому він отримав священичі свячення і був призначений спочатку віце-ректором, а згодом ректором Львівської богословської академії, інституції, яка у 2002 році перетворилася на Український католицький університет.

У 2012 році Папа Бенедикт ХVІ призначив Бориса Ґудзяка Апостольським екзархом для українців-католиків у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії. Він є автором більше 50 наукових праць з історії Церкви та богослов’я, а минулого року отримав почесне звання почесного доктора гуманітарних наук (Doctor of Humane Letters, Honoris Causa) Сиракузького університету.

У лютому цього року Папа Франциск призначив Бориса Ґудзяка архиєпископом Філадельфійським. Ця митрополія, окрім Філадельфії, також включає округ Колумбію, Вірджинію, Делавер, Меріленд, а також інші райони у східній Пенсільванії. Офіційна інтронізація відбулася 4 червня 2019 року. Борис Ґудзяк також залишається президентом УКУ і членом постійного Синоду УГКЦ.